- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MADRID, (10.12.2009, 20:18)
Bazinul Mării Mediterane, secat în urmă cu 5,33 mil. ani, reumplut în mai puţin de 2 ani
Marea Mediterană, care, în urmă cu 5,33 de milioane de ani, se evaporase aproape total, s-a reumplut în doar doi ani, apele din Oceanul Atlantic trecând prin Strâmtoarea Gibraltar cu un debit de peste un milion de ori mai mare decât cel actual al Amazonului, potrivit unui studiu publicat în Nature.
Urmărește
2530 afișări
Bazinul Mării Mediterane, secat în urmă cu 5,33 mil. ani, reumplut în mai puţin de 2 ani
Potrivit acestui studiu, citat de AFP, în timpul "crizei de salinitate messiniană", care a durat între 50.000 şi 400.000 de ani, Marea Mediterană era despărţită de ocean, iar strâmtoarea Gibraltar se transformase într-un istm. În acea perioadă, marea s-a evaporat în mare parte, lăsând în urmă un lac sărat, situat la 1.500 până la 2.700 de metri sub nivelul actual al mărilor.
Umplerea bazinului Mării Mediterane s-a produs brusc, în urma unei prăbuşiri de teren care a avut loc la nivelul istmului care unea Africa de Europa, a explicat Daniel Garcia-Castellanos, de la Institutul de Ştiinţe ale Pământului "Jaume Almera" din Barcelona (Spania), coordonatorul studiului.
Aproximativ 90% din acest flux de apă a fost transferat din Atlantic în Mediterana într-un interval foarte scurt de timp, cuprins între câteva luni şi doi ani, au declarat cercetătorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
"Această umplere bruscă implică o creştere a nivelului mării în bazinul Mediteranei de peste 10 metri pe zi", au calculat experţii spanioli.
Precedentele studii, bazate pe adâncimea strâmtorii din acea epocă, indicau faptul că umplerea cu apă a bazinului mediteranean a durat între câteva zeci şi câteva mii de ani.
De această dată, oamenii de ştiinţă au folosit noi tehnici de studiere a straturilor de sedimente (biostratigrafie şi magnetostratigrafie).
Teoria umplerii rapide a bazinului mediteranean este sprijinită de fosilele de floră şi faună descoperite în sedimente, care indică o schimbare între perioada "sărată" a Mării Mediterane, marcată de o mare "penurie" a faunei marine, şi perioada imediat următoare, caracterizată de abundenţa speciilor.
În ciuda unui debit extrem de ridicat, apa s-a scurs pe o pantă relativ mică, într-un unghi cuprins între 1% şi 4%, au declarat cercetătorii spanioli.
Acest canal începea de la câteva zeci de kilometri din interiorul Atlanticului şi continua, pierzând gradual în altitudine, până în centrul Mării Alboran - partea occidentală a Mării Mediterane, situată în zona cuprinsă astăzi între Spania şi Maroc. Potrivit cercetătorilor, viteza de scurgere a apei a depăşit 300 de kilometri pe oră.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe