Bebeluşii născuţi prematur pot avea dureri, deşi nu arată acest lucru
Specialiştii de la University College din Londra au descoperit că modificările nivelului de oxigen din creier – o reacţie la durere – nu se potrivesc cu alte semne fizice vizibile.
Studiul sugerează că modurile tradiţionale de evaluare a durerii în cazul bebeluşilor pot oferi informaţii eronate. Astfel, este posibil ca bebeluşii să nu arate că suferă, dar, de fapt, să simtă durere.
Capacitatea bebeluşilor de a simţi durerea şi nivelul de calmante care poate fi administrat acestora constituie încă subiecte de dezbateri în rândul specialiştilor. Unii bebeluşi nu plâng atunci când li se prelevează mostre de sânge, iar medicii şi asistentele medicale se bazează pe modificări ale feţei, pe tiparul de somn sau pe schimbări ale ritmului cardiac pentru a prezice dacă bebeluşul are dureri.
La noul studiu au participat 12 bebeluşi, cărora li s-au efectuat scanări ale creierului în timp ce li se prelevau mostre de sânge din călcâi (procedură tradiţională). Specialiştii au vizat mai ales zona din creier numită cortex somato-senzorial, modificările nivelului de oxigen din această regiune fiind un produs secundar al activităţii nervoase ca reacţie la durere.
S-a întâmplat ca unii bebeluşi să nu ofere niciun alt indiciu fizic al durerii în afară de cel din creier.
Cercetătorii spun că mai sunt necesare studii pentru a confirma rezultatele lucrării lor.