- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (06.11.2009, 17:34)
Bebeluşii plâng în limba vorbită de mamele lor
Bebeluşii în vârstă de doar câteva zile plâng în mod diferit, putând să folosească tonalităţi diferite, copiii fiind capabili să distingă accentul ce caracterizează limba părinţilor lor încă din stadiul intrauterin, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology, informează bbc.co.uk.
Urmărește
227 afișări
Bebeluşii plâng în limba vorbită de mamele lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oamenii de ştiinţă au studiat felul în care plângeau 60 de bebeluşi sănătoşi, născuţi în familii vorbitoare de limbă franceză sau germană.
Astfel, plânsetul bebeluşilor francezi are un accent "în crescendo", iar cel al bebeluşilor germani, o tonalitate descrescătoare.
Autorii studiului consideră că bebeluşii încearcă, probabil, în acest fel să creeze o legătură cu mamele lor, prin imitarea tonalităţii vocilor acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Acest studiu sugerează că, în perioada intrauterină, copiii sunt influenţaţi de sunetele ambientale şi de primele voci pe care le aud.
Se ştie deja că fetuşii pot să memoreze sunete provenind din lumea exterioară, în ultimele trei luni de sarcină, fiind deosebit de sensibili la linia melodică a unor compoziţii muzicale, dar şi a vocilor umane.
Studiile precedente au demonstrat faptul că bebeluşii în vârstă de peste 12 săptămâni pot să imite vocalele pronunţate de adulţi.
"Contrar teoriilor clasice, noile date subliniază importanţa plânsetului bebeluşilor umani în dezvoltarea limbajului", a explicat Kathleen Wermke, profesor la Universitatea din Wurzburg, Germania, coordonatoarea acestui studiu.
Echipa coordonată de ea a înregistrat şi a analizat ţipetele şi scâncetele a 60 de bebeluşi, cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci zile. Analiza acestor sunete a demonstrat diferenţe clare între liniile melodice ale plânsetelor bebeluşilor, care corespundeau cu cele din limba nativă a mamelor lor.
Oamenii de ştiinţă consideră că bebeluşii au nevoie doar de un sistem respirator-laringal bine coordonat pentru a imita anumite linii melodice, nu de un anumit control vocal, care apare mult mai târziu.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe