O echipă internațională de cercetători condusă de oameni de știință de la Universitatea din Southampton a constatat că majoritatea copiilor care luau medicamente pentru ADHD au înregistrat mici creșteri ale tensiunii arteriale și ale pulsului, dar că medicamentele au avut „efecte generale mici”. Ei au declarat că rezultatele studiului au evidențiat necesitatea unei „monitorizări atente” a administrării.
Samuele Cortese, autorul principal al studiului, a declarat că riscurile și beneficiile administrării oricărui medicament trebuie evaluate împreună, dar în cazul medicamentelor ADHD raportul riscuri-beneficii a fost „liniștitor”.
„Am constatat o creștere generală mică a tensiunii arteriale și a pulsului la majoritatea copiilor care iau medicamente ADHD”, a spus el.
„Alte studii arată beneficii clare în ceea ce privește reducerea riscului de mortalitate și îmbunătățirea funcțiilor academice, precum și un mic risc crescut de hipertensiune arterială, dar nu și de alte boli cardiovasculare. În general, raportul risc-beneficiu este liniștitor pentru persoanele care iau medicamente pentru ADHD”, a adăugat el.
ADHD este o tulburare de neurodezvoltare cu simptome care includ impulsivitate, dezorganizare și dificultăți de concentrare, potrivit Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (Nice) din Marea Britanie.