- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (10.09.2024, 15:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Blocajele Covid au îmbătrânit prematur creierul fetelor mai mult decât cel al băieţilor - studiu
- Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle a scos la iveală efecte neaşteptate ale izolării din timpul pandemiei asupra creierului adolescenţilor.
- Rezultatele arată că fetele au fost mult mai afectate decât băieţii.
Urmărește
5733 afișări
Blocajele Covid au îmbătrânit prematur creierul fetelor mai mult decât cel al băieţilor - studiu
În urma examinărilor RMN, creierul fetelor a apărut cu 4,2 ani mai în vârstă decât era de aşteptat după izolare, comparativ cu 1,4 ani pentru băieţi, scrie The Guardian.
Echipa de cercetători, condusă de profesorul Patricia Kuhl, a analizat RMN-urile la creierele a 160 de copii cu vârste între 9 şi 17 ani. Prima serie deanalize s-a făcut în 2018, înainte de pandemie. Folosind aceste date, cercetătorii au creat un model al modului în care cortexul creierului se subţiază în mod normal în timpul adolescenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 10:00, prezența la vot este de 11,34 %. 1,2 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
În 2021 şi 2022, după perioadele de izolare, aceiaşi participanţi, acum cu vârste între 12 şi 16 ani, au fost reexaminaţi.
Rezultatele au fost şocante: creierul fetelor părea în medie cu 4,2 ani mai bătrân decât era de aşteptat. La băieţi, îmbătrânirea prematură era de doar 1,4 ani.
Fetele au prezentat modificări în 30 de zone ale creierului, în ambele emisfere şi în toţi lobii. La băieţi, modificările au fost observate într-o singură zonă a creierului.
Profesorul Kuhl explică: „Am fost şocaţi de aceste date, de faptul că diferenţa este atât de dramatică. Fetele discută la nesfârşit şi îşi împărtăşesc emoţiile. Ele sunt mult mai dependente de scena socială pentru bunăstarea lor şi pentru dezvoltarea lor neuronală, fizică şi emoţională sănătoasă".
Ambele sexe au prezentat modificări într-o regiune a creierului legată de vedere. La fete însă, schimbările au afectat şi zonele responsabile de cogniţia socială, procesarea emoţiilor şi înţelegerea limbajului.
Deşi nu este clar dacă aceste modificări vor avea consecinţe negative pe termen lung, ele ridică îngrijorări cu privire la sănătatea mintală a adolescenţilor şi capacitatea lor de învăţare. Atrofia corticală prematură a fost asociată în trecut cu adversitatea timpurie şi un risc crescut de tulburări neuropsihiatrice.
Dr. Ian Gotlib de la Universitatea Stanford, care a raportat modificări similare, subliniază: „Este important să recunoaştem că, deşi pandemia s-a încheiat în mare parte, efectele stresului pandemiei sunt încă prezente pentru copii şi adolescenţi”.
În lumina acestor descoperiri, experţii recomandă părinţilor să aibă conversaţii deschise cu adolescenţii lor despre experienţele din timpul pandemiei. Profesorul Kuhl sugerează: „Este important să îşi invite adolescenţii la o cafea, la un ceai, la o plimbare, pentru a deschide uşa conversaţiei”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe