Bolile psihice, cel mai puternic tabu social

Oamenii consideră că este mai uşor să-şi recunoască homosexualitatea decât să admită că suferă de o anumită boală psihică, asumarea unei astfel de maladii fiind cel mai puternic tabu social, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Bolile psihice, cel mai puternic tabu social

Bolile psihice, cel mai puternic tabu social (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit studiului, realizat în Marea Britanie şi la care au participat 2.000 de persoane, aproape 30% dintre respondenţi au recunoscut că le-ar fi dificil să recunoască public că suferă de o afecţiune psihică, comparativ cu 20% care ar avea probleme în a-şi recunoaşte public homosexualitatea, informează The Guardian.

33% dintre cei chestionaţi au spus că nu cred că cineva diagnosticat cu o boală psihică poate să-şi deruleze activitatea într-un mod responsabil.

Iniţiat în cadrul campaniei "Time to Change" - grup format din mai multe organizaţii caritabile -, studiul a demonstrat că este mult mai dificil pentru o persoană care suferă de o maladie psihică să-şi recunoască public afecţiunea, decât pentru cei care sunt dependenţi de alcool sau care intră în faliment, bolnavii psihici fiind cei mai stigmatizaţi din punct de vedere social.

"Probabil că nu este surprinzător faptul că un alt studiu a arătat că mai puţin de patru angajatori din zece ar fi dispuşi să angajeze pe cineva care suferă de o afecţiune psihică. Datele portretizează o situaţie socială gravă în Marea Britanie, unde, dacă ai o maladie psihică, este posibil să nu mai ai un loc de muncă, să fii privat de interacţiunea socială şi să porţi, practic, un stigmat", spune autoarea studiului.

Reticenţa faţă de bolile psihice la nivel social reflectă amplificat şi situaţia din cuplu. Astfel, oamenii sunt de patru ori mai dispuşi să rupă o relaţie romantică dacă partenerul lor este diagnosticat cu depresie severă sau are o dizabilitate psihică.

Persoanele care suferă de schizofrenie generează cea mai multă reticenţă, 20% dintre femei declarând că s-ar despărţi de partener dacă acesta ar fi diagnosticat cu această afecţiune.

Tom Bayliss, unul dintre iniţiatorii campaniei Time to Change, a spus că este necesar ca publicul să fie informat cu privire la extinderea fenomenului discriminării la care sunt supuse persoanele cu probleme mintale, acesta fiind principalul obiectiv al acestui demers.

"Sunt asiatic, homosexual şi m-am confruntat cu discriminarea, dar nu din aceste motive. Când am suferit de depresie am fost cu adevărat discriminat", a spus el.

Campania Time to Change a fost lansată anul trecut şi are alocată suma de 16 milioane de lire sterline, bani proveniţi din fondul Loteriei Naţionale. Proiectul are ca scop să reducă cu 5% rata discriminării la care sunt supuse persoanele cu afecţiuni mintale, până în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici