- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- EDMONTON, (05.01.2009, 17:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bolnavii de diabet, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale
Adulţii care suferă de diabet de tipul II pot să se confrunte cu o scădere a capacităţilor lor mintale la scurt timp după apariţia maladiei, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor canadieni, publicat în jurnalul Neuropsychology, informează timesonline.co.uk.
Urmărește
215 afișări
Bolnavii de diabet, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale
Cercetătorii de la Universitatea Alberta au descoperit că viteza de vorbire şi alte funcţii cognitive superioare, precum planificarea, organizarea şi atenţia pentru detalii, sunt serios agravate în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet de tipul II, comparativ cu adulţii sănătoşi.
Studiul a fost efectuat pe 41 de adulţi suferind de diabet de tipul II şi 424 de adulţi sănătoşi, voluntarii având vârste cuprinse între 53 şi 90 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
În Marea Britanie, numărul bolnavilor de diabet este în continuă creştere, iar această descoperire i-a făcut pe specialişti să afirme că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, milioane de persoane vor fi în pericol să-şi vadă capacităţile mintale diminuându-se tot mai mult. Cercetătorii au descoperit că funcţiile mintale sunt serios agravate şi în cazul tinerilor bolnavi de diabet, ceea ce înseamnă că diminuarea capacităţilor cognitive se produce la începutul maladiei şi se menţine pe toată durata bolii.
"Vestea cea bună este că încetinirea capacităţilor mintale nu afectează activităţile de zi cu zi, dar poate fi remarcată în sarcinile psihomotorii (precum jocurile video, n.r.), care necesită activităţi de monitorizare şi reacţii rapide", a declarat Roger Dixon, unul dintre autorii studiului. "Vestea proastă este că acest fenomen indică «punctul de încetinire» al progresului cognitiv care apare în cazul diabeticilor şi care se agravează dacă pacientul nu urmează un tratament adecvat", a adăugat Dixon.
Profesorul a declarat că este vital ca pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tipul II să fie testaţi pentru stabilirea vitezei lor cognitive, pentru a fi siguri că primesc tratamentul medicamentos adecvat, dieta corespunzătoare şi sfaturi în privinţa antrenamentelor mintale.
Diabetul este un factor de risc important în declanşarea altor boli degenerative, precum maladia Alzheimer, iar cercetătorii susţin necesitatea unor studii suplimentare care să vizeze scăderea severă a capacităţilor cognitive, ce survine mai târziu, în stadiile finale ale bolilor.
Obezitatea este principala cauză declanşatoare a diabetului de tipul II şi a contribuit la creşterea rapidă a numărului pacienţilor afectaţi de această maladie. Aproape un sfert dintre britanici sunt obezi, iar un studiu recent prognozează că, până în 2050, nouă adulţi din zece vor fi supraponderali sau chiar obezi.
Diabetul este adeseori asociat cu maladiile cardiace, atacurile cerebrale, amputările, blocajele renale şi pierderea vederii şi reprezintă, totodată, cauza a nouă decese din zece înregistrate în rândul tinerilor.
Aproximativ 2,5 milioane de britanici suferă de diabet, iar dintre aceştia 90% suferă de diabet de tipul II. Unele estimări susţin că patru milioane de britanici vor suferi de diabet până în anul 2025.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
CANCAN.RO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe