- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- EDMONTON, (05.01.2009, 17:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bolnavii de diabet, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale
Adulţii care suferă de diabet de tipul II pot să se confrunte cu o scădere a capacităţilor lor mintale la scurt timp după apariţia maladiei, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor canadieni, publicat în jurnalul Neuropsychology, informează timesonline.co.uk.
Urmărește
215 afișări
Bolnavii de diabet, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale
Cercetătorii de la Universitatea Alberta au descoperit că viteza de vorbire şi alte funcţii cognitive superioare, precum planificarea, organizarea şi atenţia pentru detalii, sunt serios agravate în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet de tipul II, comparativ cu adulţii sănătoşi.
Studiul a fost efectuat pe 41 de adulţi suferind de diabet de tipul II şi 424 de adulţi sănătoşi, voluntarii având vârste cuprinse între 53 şi 90 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În Marea Britanie, numărul bolnavilor de diabet este în continuă creştere, iar această descoperire i-a făcut pe specialişti să afirme că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, milioane de persoane vor fi în pericol să-şi vadă capacităţile mintale diminuându-se tot mai mult. Cercetătorii au descoperit că funcţiile mintale sunt serios agravate şi în cazul tinerilor bolnavi de diabet, ceea ce înseamnă că diminuarea capacităţilor cognitive se produce la începutul maladiei şi se menţine pe toată durata bolii.
"Vestea cea bună este că încetinirea capacităţilor mintale nu afectează activităţile de zi cu zi, dar poate fi remarcată în sarcinile psihomotorii (precum jocurile video, n.r.), care necesită activităţi de monitorizare şi reacţii rapide", a declarat Roger Dixon, unul dintre autorii studiului. "Vestea proastă este că acest fenomen indică «punctul de încetinire» al progresului cognitiv care apare în cazul diabeticilor şi care se agravează dacă pacientul nu urmează un tratament adecvat", a adăugat Dixon.
Profesorul a declarat că este vital ca pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tipul II să fie testaţi pentru stabilirea vitezei lor cognitive, pentru a fi siguri că primesc tratamentul medicamentos adecvat, dieta corespunzătoare şi sfaturi în privinţa antrenamentelor mintale.
Diabetul este un factor de risc important în declanşarea altor boli degenerative, precum maladia Alzheimer, iar cercetătorii susţin necesitatea unor studii suplimentare care să vizeze scăderea severă a capacităţilor cognitive, ce survine mai târziu, în stadiile finale ale bolilor.
Obezitatea este principala cauză declanşatoare a diabetului de tipul II şi a contribuit la creşterea rapidă a numărului pacienţilor afectaţi de această maladie. Aproape un sfert dintre britanici sunt obezi, iar un studiu recent prognozează că, până în 2050, nouă adulţi din zece vor fi supraponderali sau chiar obezi.
Diabetul este adeseori asociat cu maladiile cardiace, atacurile cerebrale, amputările, blocajele renale şi pierderea vederii şi reprezintă, totodată, cauza a nouă decese din zece înregistrate în rândul tinerilor.
Aproximativ 2,5 milioane de britanici suferă de diabet, iar dintre aceştia 90% suferă de diabet de tipul II. Unele estimări susţin că patru milioane de britanici vor suferi de diabet până în anul 2025.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe