Braşov: Leoaică salvată de la orbire (Video)

O leoaică de la Grădina Zoologică din Buhuşi, judeţul Bacău, a fost operată, marţi, la o clinică veterinară privată din Braşov, de o echipă de medici britanici şi români, intervenţia chirurgicală, prin care animalul a fost salvat de la orbire, fiind o premieră mondială, potrivit doctorilor.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Braşov: Leoaică salvată de la orbire (Video)

Braşov: Leoaică salvată de la orbire (Imagine: Mediafax Foto)

Aceasta este cea de-a doua intervenţie la care este supusă leoaica Bella, căreia, în octombrie, i-a fost extirpat ochiul stâng din cauza unui glaucom.

Marţi însă, leoaica a fost operată la ochiul drept, de cataractă în fază avansată, intervenţia fiind realizată cu un aparat performant adus din Germania şi care a fost folosit pentru prima dată pe un animal, funcţionând pe două principii: de spargere şi de absorbţie a cristalinului.

Intervenţia chirurgicală a durat cinci ore şi reprezintă o premieră mondială, potrivit medicilor care au operat animalul.

"A fost o operaţie foarte dificilă, cataracta a fost destul de matură. Ne-a luat mai mult timp decât am fi crezut, dar cu ajutorul echipamanetului adus din Germania. La prima operatie n-am văzut ca este aşa de avansată boala, aşa că totul a fost mult mai dificil decât ne-am fi aşteptat", a spus doctorul David Donaldson, specialist oftalmolog în medicină veterinară, cel care a operat-o pe Bella.

Medicul care a avut grijă de leoaică după prima operaţie, Ioan Brumar, a spus că aceasta nu era oarbă complet, însă se orienta mai mult cu ajutorul mirosului şi al auzului.

Leoaica se află la Grădina Zoologică din Braşov din luna octombrie, unde va rămâne până se va recupera complet, urmând ca în februarie 2009 să fie dusă într-o rezervaţie din Africa de Sud. Medicii care au operat leoaica sunt aceeaşi care au vrut să îi opereze, în luna iulie, şi pe urşii Max şi Ursula, aflaţi în rezervaţia de la Zărneşti. După o serie de analize, medicii din Londra au renunţat la intervenţia chirurgicală deoarece Max era orb din naştere, iar Ursula prea bătrână pentru a suporta o operaţie atât de riscantă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici