- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (31.03.2010, 19:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Broaştele, capabile să "prezică" seismele
Comportamentul unei specii de broaşte în sezonul de împerechere ar putea să "prezică" seismele, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de cercetătorii unei universităţi din Marea Britanie, în Journal of Zoology.
Urmărește
49 afișări
Broaştele, capabile să "prezică" seismele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O "brutală schimbare în comportamentul" broscoilor dintr-o specie comună (Bufo bufo) a fost remarcată cu cinci zile înainte de cutremurul care a zguduit oraşul italian L'Aquila, pe 6 aprilie 2009, a afirmat o echipă de cercetători care monitoriza aceşti amfibieni într-unul dintre locurile lor de reproducere.
Rezultatele obţinute sugerează faptul că "broaştele Bufo bufo sunt capabile să prezică evenimente seismice importante şi să îşi adapteze comportamentul în consecinţă", a declarat biologul Rachel Grant de la Open University din Milton Keynes (Marea Britanie).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Împreună cu colegul ei, Tim Halliday, de la Universitatea Oxford, ea a observat timp de 10 zile aceste broaşte, pe un câmp aflat la o distanţă de 74 de kilometri de L'Aquila, în zilele care au precedat seismul cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, care a făcut 299 de morţi în această localitate.
Cu cinci zile înainte de acest cutremur, numărul broscoilor prezenţi în acea zonă de reproducere a scăzut brutal cu 96%, acesta fiind "un comportament extrem de neobişnuit" pentru broaşte, potrivit acestui studiu.
"Imediat după ce broaştele apar în zona de reproducere, ele rămân de obicei active, alăturându-se în număr mare în acea zonă, până când sezonul de reproducere se încheie", au explicat autorii studiului.
Cu trei zile înainte de seism, numărul acuplărilor a scăzut până la zero.
După ce au părăsit zona de împerechere, înainte de seism, masculii broscoi au revenit cu timiditate în prima noapte cu lună plină. Însă numărul lor era considerabil mai mic faţă de anii precedenţi: 34, faţă de 175.
Până pe 15 aprilie, la 10 zile după seism şi la două zile de la ultima replică seismică importantă, numărul broscoilor a continuat să fie mai mic decât în anii precedenţi.
Oamenii de ştiinţă au mărturisit că nu ştiu deocamdată "ce fel de semnal provenind din mediul înconjurător" au perceput broscoii masculi din specia Bufo bufo, "cu atât de mult timp înainte de seism". Ei au remarcat însă că scăderea activităţii broaştelor a coincis cu "perturbaţiile pre-seismice din ionosferă" - stratul superior al atmosferei terestre în care gazele sunt ionizate (electrizate).
Aceste perturbaţii detectate de frecvenţele joase ale undelor radio ar putea fi asociate cu scurgerile de radon, un gaz radioactiv provenit din subsolul terestru, sau cu undele gravitaţionale.
Şi alte animale, precum elefanţii, peştii, şerpii şi lupii, au fost studiate în trecut, în încercarea oamenilor de ştiinţă de a descoperi acele semne care preced seismele, însă nu au oferit dovezi atât de "clare" precum cele furnizate de broaşte.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe