- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (31.03.2010, 19:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Broaştele, capabile să "prezică" seismele
Comportamentul unei specii de broaşte în sezonul de împerechere ar putea să "prezică" seismele, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de cercetătorii unei universităţi din Marea Britanie, în Journal of Zoology.
Urmărește
49 afișări
Broaştele, capabile să "prezică" seismele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O "brutală schimbare în comportamentul" broscoilor dintr-o specie comună (Bufo bufo) a fost remarcată cu cinci zile înainte de cutremurul care a zguduit oraşul italian L'Aquila, pe 6 aprilie 2009, a afirmat o echipă de cercetători care monitoriza aceşti amfibieni într-unul dintre locurile lor de reproducere.
Rezultatele obţinute sugerează faptul că "broaştele Bufo bufo sunt capabile să prezică evenimente seismice importante şi să îşi adapteze comportamentul în consecinţă", a declarat biologul Rachel Grant de la Open University din Milton Keynes (Marea Britanie).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
-
Ion Cristoiu: Ana Pauker sau legea ţapului ispăşitor
Împreună cu colegul ei, Tim Halliday, de la Universitatea Oxford, ea a observat timp de 10 zile aceste broaşte, pe un câmp aflat la o distanţă de 74 de kilometri de L'Aquila, în zilele care au precedat seismul cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, care a făcut 299 de morţi în această localitate.
Cu cinci zile înainte de acest cutremur, numărul broscoilor prezenţi în acea zonă de reproducere a scăzut brutal cu 96%, acesta fiind "un comportament extrem de neobişnuit" pentru broaşte, potrivit acestui studiu.
"Imediat după ce broaştele apar în zona de reproducere, ele rămân de obicei active, alăturându-se în număr mare în acea zonă, până când sezonul de reproducere se încheie", au explicat autorii studiului.
Cu trei zile înainte de seism, numărul acuplărilor a scăzut până la zero.
După ce au părăsit zona de împerechere, înainte de seism, masculii broscoi au revenit cu timiditate în prima noapte cu lună plină. Însă numărul lor era considerabil mai mic faţă de anii precedenţi: 34, faţă de 175.
Până pe 15 aprilie, la 10 zile după seism şi la două zile de la ultima replică seismică importantă, numărul broscoilor a continuat să fie mai mic decât în anii precedenţi.
Oamenii de ştiinţă au mărturisit că nu ştiu deocamdată "ce fel de semnal provenind din mediul înconjurător" au perceput broscoii masculi din specia Bufo bufo, "cu atât de mult timp înainte de seism". Ei au remarcat însă că scăderea activităţii broaştelor a coincis cu "perturbaţiile pre-seismice din ionosferă" - stratul superior al atmosferei terestre în care gazele sunt ionizate (electrizate).
Aceste perturbaţii detectate de frecvenţele joase ale undelor radio ar putea fi asociate cu scurgerile de radon, un gaz radioactiv provenit din subsolul terestru, sau cu undele gravitaţionale.
Şi alte animale, precum elefanţii, peştii, şerpii şi lupii, au fost studiate în trecut, în încercarea oamenilor de ştiinţă de a descoperi acele semne care preced seismele, însă nu au oferit dovezi atât de "clare" precum cele furnizate de broaşte.
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe