- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (06.07.2009, 20:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cafeaua ar putea să inverseze efectele maladiei Alzheimer
O cantitate de circa 500 de miligrame de cofeină consumată zilnic ar putea să inverseze procesul deteriorării memoriei, care apare în cazul maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat în Journal of Alzheimer's Disease, informează bbc.co.uk.
Urmărește
113 afișări
Cafeaua ar putea să inverseze efectele maladiei Alzheimer (Imagine: Alin Ivan/Mediafax Foto)
Acest studiu al unei echipe de cercetători americani din Florida, realizat pe şoareci, a demonstrat faptul că substanţa numită cofeină restricţionează producerea plăcilor senile printre neuroni, considerate semnul distinctiv al acestei maladii.
Mai multe studii precedente au relevat şi ele efectele protectoare ale cofeinei asupra neuronilor bolnavilor suferind de Alzheimer.
Rezultatele acestui nou studiu sunt cu atât mai interesante cu cât inversarea efectelor degenerative cognitive nu a fost remarcată până în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cei 55 de şoareci folosiţi în studiul cercetătorilor de la Universitatea din Florida au fost programaţi genetic astfel încât să dezvolte simptomele maladiei Alzheimer. Mai întâi, cercetătorii au folosit teste comportamentale care au demonstrat că şoarecii aveau tulburări de memorie la vârsta de 18-19 luni, echivalentul vârstei umane de 70 de ani. Jumătate dintre şoareci au primit cofeină în apa de băut, iar cealaltă jumătate a primit apă simplă. Şoarecii din primul grup au primit echivalentul a cinci ceşti de cafea - 500 de miligrame de cofeină pe zi.
Cercetătorii susţin că această cantitate este identică cu cea conţinută în două ceşti de cafea "specială", precum cea cu lapte sau cappuccino, în 14 ceşti de ceai sau în 20 de băuturi răcoritoare cu cofeină.
La două luni de la începerea studiului, şoarecii au fost testaţi din nou, iar cei care au primit cofeină au avut rezultate mult mai bune la testele de memorie şi de gândire, similare celor obţinute de şoarecii de aceeaşi vârstă, care nu erau atinşi de sindromul demenţei.
Şoarecii care au primit doar apă au obţinut, în schimb, rezultate foarte proaste la aceste teste.
În plus, creierele şoarecilor care au primit cofeină au înregistrat o reducere cu circa 50% a concentraţiei de proteine beta-amiloide, care formează plăcile specifice maladiei Alzheimer.
Testele au relevat faptul că prin consumul de cofeină se blochează producerea ambelor tipuri de enzime necesare pentru sinteza proteinei beta-amiloidă. Totodată, cofeina inhibă procesele inflamatorii din creier, care provoacă aglomerarea acestor proteine.
Studiile anterioare efectuate de aceeaşi echipă de cercetători, pe şoareci suferind de Alzheimer, dar care au primit în tinereţe un tratament cu cofeină, au demonstrat că animalele au fost protejate de tulburările de memorie când au ajuns la bătrâneţe.
Medicii americani speră să înceapă cât mai rapid testele cu cofeină pe pacienţi umani, pentru a vedea dacă se confirmă rezultatele testelor pe şoareci. Specialiştii mai spun că femeile însărcinate şi persoanele suferind de hipertensiune trebuie, totuşi, să îşi limiteze consumul zilnic de cofeină.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36