- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.01.2011, 17:21)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câinii ar putea fi folosiţi pentru detectarea cancerului de prostată
Flerul câinilor, utilizaţi pe scară largă pentru detectarea materialelor explozive şi a drogurilor, ar putea veni în ajutorul specialiştilor dintr-un alt domeniu - cancerul de prostată.
Urmărește
62 afișări
Câinii ar putea fi folosiţi pentru detectarea cancerului de prostată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Câinii vor fi folosiţi, graţie simţului lor olfactiv extrem de sensibil, pentru a pune la punct un test urinar destul de simplu, prin care medicii vor putea să depisteze într-un stadiu precoce cazurile cele mai agresive de cancer.
"Un ciobănesc belgian, antrenat de militarii din aviaţia franceză, este deja capabil să depisteze cancerul de prostată. Un al doilea câine se află în etapa de antrenament. Aceştia sunt primii câini antrenaţi în Franţa pentru detectarea cazurilor de cancer", a declarat profesorul Olivier Cussenot, un reputat oncolog-urolog de la spitalul Tenon din Paris, aflat la originea acestei iniţiative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Pentru prima oară în Europa, un câine a fost utilizat pentru detectarea cancerului de prostată, afirmă medicul francez. Un test similar, citat într-un articol medical, a avut loc în Statele Unite, însă multe detalii despre acesta nu au fost publicate.
În cazul testului european, câinii au depistat cazurile de cancer cu o acurateţe de 91%. "Am fost surprinşi de performanţele câinilor. Niciun alt test nu a avut rezultate comparabile", a explicat savantul francez.
Medicina este interesată de mult timp de găsirea unei tehnici prin care medicii vor putea să se folosească de acuitatea olfactivă a câinilor pentru de a depista cancerul.
În 1989, revista medicală The Lancet a publicat un articol care prezenta cazul unor câini capabili să identifice leziunile canceroase de la nivelul pielii (melanom). Alte teste similare - câini care depistau cancerul pulmonar, prin mirosirea respiraţiei pacientului, şi cancerul de vezică, prin mirosirea unor eşantioane de urină - au fost raportate în literatura medicală.
Anumite molecule volatile sunt deja asociate cu cancerul de prostată, cum este cazul, de exemplu, al sarcozinei, o substanţă specifică formelor agresive de cancer.
Pentru a identifica compoziţia "parfumului" cancerului, medicii francezi colaborează cu Christophe Junot, cercetător în cadrul Comisariatului pentru energie atomică (CEA). Savanţii fac diverse teste, introducând diverse molecule solubile în eşantioane de apă, care sunt apoi mirosite de câini, ale căror reacţii sunt "pândite" de specialiştii ce speră să obţină astfel, "formula corectă".
Din cauza celor 71.500 de noi cazuri diagnosticate şi a celor 8.790 de decese survenite în 2010, potrivit estimărilor INC din Franţa, aceste cercetări ce vizează cancerul de prostată reprezintă o chestiune majoră în domeniul sănătăţii publice.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista European Urology.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe