Caloriile în plus se transformă în celulită la doar trei ore după o masă copioasă

Caloriile suplimentare se transformă în celulită la doar trei ore după o masă copioasă, avertizează cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford.

Urmărește
1355 afișări
Imaginea articolului Caloriile în plus se transformă în celulită la doar trei ore după o masă copioasă

Caloriile în plus se transformă în celulită la doar trei ore după o masă copioasă (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Deşi pare un clişeu pentru a-i motiva pe aceia care ţin o cură de slăbire, această teorie este cât se poate de adevărată, afirmă oamenii de ştiinţă, potrivit dailymail.co.uk.

După masă, grăsimile sunt depozitate în zona taliei, în doar câteva ore, mult mai repede decât se credea în trecut.

În primele trei ore după o masă copioasă, echivalentul a două sau trei linguri din grăsimea conţinută în alimentele servite se depozitează în această zonă a corpului.

Dacă aceeaşi persoană mănâncă din nou după trei ore, grăsimea se adună şi mai mult în zona taliei.

Mesele servite la ore târzii sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere.

Descoperirea potrivit căreia o persoană poate "să devină grasă" într-un interval de doar trei ore contrazice credinţa larg răspândită în rândul oamenilor, potrivit căreia creşterea în greutate este un proces gradual.

Savanţii credeau că grăsimea din alimente este transportată din stomac în sânge, de unde poate fi folosită de muşchii care au nevoie de energie.

Se credea că acele cantităţi în exces sunt îndepărtate, lent, din sânge şi depozitate în ţesuturile adipoase din jurul taliei, coapselor şi picioarelor.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au evidenţiat însă existenţa unui proces mult mai complex, dar şi mai rapid.

Experimentul lor a beneficiat de ajutorul oferit de voluntari care au mâncat grăsimi, al căror parcurs prin organism a putut fi monitorizat. Este nevoie de o singură oră pentru ca grăsimile să fie descompuse în intestin şi apoi să intre în fluxul sangvin sub forma unor mici molecule.

Moleculele sunt apoi împrăştiate în organism - însă parcursul lor nu durează prea mult -, înainte de a fi "fixate" şi depozitate.

"Acest proces este foarte rapid. Celulele din ţesutul adipos din jurul taliei prinde moleculele de grăsime aduse de fluxul sangvin şi le încorporează în structura lor, unde sunt depozitate", a explicat Fredrik Karpe, profesor de medicină a metabolismului, coordonatorul studiului.

Doar o mică parte din grăsimile servite la micul dejun urmează acest traseu. Dar la ora prânzului, cantitatea de grăsimi captate ajunge până la 50% din cantitatea totală de grăsimi acumulate pe parcursul unei zile întregi. Acest fapt se datorează modificărilor hormonale care intervin în partea a doua a zilei, care permit ţesutului adipos să capteze mai uşor moleculele de grăsime şi să le depoziteze în zona taliei.

La o masă care conţine 30 de grame de grăsime, două sau chiar trei linguri de grăsimi se adună cu mare rapiditate în zona taliei.

Vestea cea bună constă în faptul că acest sistem de depozitare este doar temporar, iar grăsimea depozitată este repede eliminată sau mobilizată pentru "a hrăni" muşchii. Dacă o persoană mănâncă însă prea mult, atunci situaţia devine total diferită.

"Dacă mâncaţi prea mult, atunci organismul nu mai intră în această fază a mobilizării grăsimilor. Va exista doar o acumulare constantă şi veţi începe să vă îngrăşaţi", explică profesorul Karpe.

Descoperirea savanţilor de la Oxford a fost realizată într-o perioadă în care presa internaţională a publicat o serie de studii potrivit cărora grăsimea depusă în jurul taliei este deosebit de periculoasă şi ar putea scurta viaţa persoanelor în cauză cu câţiva ani. Într-un studiu prezentat săptămâna trecută la Congresul European în privinţa Obezităţii, oamenii de ştiinţă au dezvăluit secretul unei vieţi lungi şi sănătoase: menţineţi-vă circumferinţa taliei la o valoare care să nu depăşească jumătatea înălţimii (în centimetri).

Medicul Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental pe probleme medicale, a spus că grăsimile acumulate în zona taliei produc substanţe chimice mai periculoase şi se află mai aproape de organele vitale din organism, în comparaţie cu grăsimile de pe fese, coapse şi şolduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici