Nano-cameleonul, cea mai mică reptilă din lume cu o lungime de aproximativ 1 cm. Ce element i-a surprins pe cercetători

  • Un nano-cameleon cu organe genitale excepţional de mari este cea mai mică reptilă cunoscută din lume.
  • Cercetătorii au descoperit un cameleon care are o lungime mai mică de un centimetru, în nordul Madagascarului.
  • Organele sale genitale au 20% din dimensiunea totală a corpului său.
Urmărește
1787 afișări
Imaginea articolului Nano-cameleonul, cea mai mică reptilă din lume cu o lungime de aproximativ 1 cm. Ce element i-a surprins pe cercetători

Nano-cameleonul, cea mai mică reptilă din lume cu o lungime de aproximativ 1 cm. Ce element i-a surprins pe cercetători

Într-un studiu recent publicat în revista Scientific Reports, cercetătorii au anunţat descoperirea unui singur mascul şi unei femele dintr-o nouă specie, poreclită „nano-cameleonul”, în munţii din nordul Madagascarului, acum nouă ani, potrivit Insider.

Dar nano-cameleonul mascul, cunoscut sub numele de Brookesia nana, nu este doar unic datorită dimensiunii sale, ci şi pentru organul sexual de dimensiuni mari, în raport cu corpul acestuia, care are mai puţin de 1 cm, potrivit autorilor studiului.

Cameleonii masculi, precum şerpii şi alte şopârle, au un organ sexual intern numit hemipenis. O pereche de hemipene sunt expuse când este perioada de împerechere, iar hemipenele nano-cameleonului sunt excepţional de mari, a descoperit echipa lui Glaw.

Cercetătorii au comparat dimensiunea genitală a nano-cameleonului cu celelalte 51 de specii de cameleoni care trăiesc în Madagascar şi au descoperit că reptila are al cincilea cel mai mare organ genital de pe insulă, în raport cu dimensiunea corpului său. 

Autorii studiului au explicat că nano-cameleonii masculi pot avea nevoie de organe sexuale atât de mari, deoarece sunt mai mici decât femelele acestei specii.

„Bărbaţii extrem de miniaturizaţi” au nevoie de organe genitale mai mari pentru a se „împerechea cu succes cu femelele care sunt mai mari decât ei”, a declarat Miguel Vences, un coautor al studiului.

Cercetătorii au descoperit şi alţi cameleoni mici în Madagascar, inclusiv Brookesia micra, o reptilă similară pe care Glaw a anunţat-o lumii în 2012.

Specii pitice de cameleon ca acesta au în mod obişnuit intervale de habitate relativ mici şi, având în vedere că pădurile Sorata sunt din ce în ce mai mici, autorii studiului sugerează că noua reptilă descoperită ar fi desemnată ca specie pe cale de dispariţie critică.

„Din păcate, habitatul nano-cameleonului este supus unei presiuni puternice din cauza defrişărilor, dar zona a fost desemnată recent ca zonă protejată şi, sperăm, va permite acestui mic cameleon să supravieţuiască”, a spus Oliver Hawlitschek, un al treilea autor al studiulu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici