Cancerul cervical, tratat cu medicamente folosite împotriva osteoporozei şi a cancerului mamar

Cancerul cervical ar putea fi tratat cu ajutorul unor medicamente folosite împotriva osteoporozei şi a cancerului mamar, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informează dailymail.co.uk.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Cancerul cervical, tratat cu medicamente folosite împotriva osteoporozei şi a cancerului mamar

Cancerul cervical, tratat cu medicamente folosite împotriva osteoporozei şi a cancerului mamar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezultatele acestui studiu, considerate "uimitoare" de către comunitatea ştiinţifică, au relevat faptul că acest tratament a eliminat cancerul în 11 din cele 13 cazuri în care a fost aplicat.

Aceste rezultate sunt extrem de importante, deoarece, în ciuda marilor progrese înregistrate de medicina modernă, cancerul cervical, cunoscut şi sub denumirea de cancer de col uterin, încă infectează aproape 3.000 de femei în fiecare an în Marea Britanie, făcând anual peste 1.000 de victime.

Aproximativ 500.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, în fiecare an pe plan mondial, însă doar 50% dintre ele reuşesc să supravieţuiască.

Marea Britanie şi o serie de alte state europene au început, recent, campanii de vaccinare a tinerelor fete împotriva cancerului cervical. Însă acest program de vaccinare se află încă într-o fază incipientă, iar vaccinul nu este eficient în toate cazurile.

Cele mai recente cercetări medicale se bazează pe Fulvestrant, folosit de regulă împotriva cancerului mamar, şi pe Raloxifene, folosit împotriva osteoporozei. În plus, aceste două medicamente au trecut deja testele clinice, fiind folosite deja în tratamentele actuale, ceea ce înseamnă că o viitoare brevetare a lor împotriva cancerului cervical ar putea fi obţinută mult mai repede decât în cazul a unor medicamente nou descoperite.

Rezultatele iniţiale au fost obţinute în urma unor teste desfăşurate pe şoareci. Dacă aceste rezultate încurajatoare vor fi obţinute şi în testele pe oameni, noua combinaţie de medicamente ar putea fi brevetată ca tratament oficial împotriva cancerului cervical în mai puţin de cinci ani.

Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite au relevat faptul că dezvoltarea tumorilor cervicale, ca multe dintre cancerele mamare, este stimulată de hormonul sexual feminin (estrogen).

Medicamentele Fulvestrant şi Raloxifene inhibă sinteza estrogenului şi au fost administrate şoarecilor care au fost modificaţi genetic, pentru a dezvolta tumori canceroase.

După o lună, 11 din cei 13 şoareci care au primit Fulvestrant nu mai prezentau celule canceroase în organism. Şi medicamentul Raloxifene a avut rezultate asemănătoare, dovedind astfel importanţa avută de estrogen în dezvoltarea cancerului cervical.

Cercetătorii americani au relevat, totodată, faptul că aceste medicamente au stopat creşterea celulelor precanceroase - acele celule care, lăsate netratate, pot să se transforme în celule canceroase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici