Cancerul la colon şi stomac, detectat cu un simplu test de sânge

Cancerele la colon şi stomac vor putea fi diagnosticate mai rapid cu ajutorul a două noi teste de sânge, mai ieftine şi mai uşor de realizat decât procedurile invazive sau examenele neplăcute.

Urmărește
5537 afișări
Imaginea articolului Cancerul la colon şi stomac, detectat cu un simplu test de sânge

Cancerul la colon şi stomac, detectat cu un simplu test de sânge (Imagine: Mediafax Foto)

Testele, dezvoltate de firma belgiană de biotehnologie OncoMethylome şi de un cercetător german, folosesc mostre de sânge pentru a detecta semnale genetice specifice bolii şi pot indica dacă tumorile urmează să se răspândească.

Ernst Kuipers, specialist la Universitatea Erasmus din Rotterdam, care nu a fost implicat în cercetare, susţine că noile teste reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte realizarea de examene medicale mai puţin stânjenitoare pentru pacienţi.

"Mostrele de sânge pot fi recoltate de asistente sau medici fără a fi necesare echipamente sau stagii de formare speciale", a spus Joost Louwagie, de la OncoMethylome.

Ulrike Stein, care a prezentat rezultatele cercetărilor la un congres de specialitate care a avut loc la Berlin, a spus că testul pe care l-a elaborat este primul capabil să detecteze semnelele unei gene specifice, S100A4, asociată cancerului.

Testul lui Stein poate identifica mai multe forme de cancer, inclusiv pe cele colorectal şi gastric, şi are potenţialul de a identifica pacienţii în al căror organism tumorile riscă să se extindă.

"Pacienţii care suferă de cancer au o cantitate semnificativ mai mare de gene S100A4 în organism decât persoanele sănătoase", a spus ea.

"Faptul că suntem capabili să detectăm existenţa acestei gene în sângele pacientului ne ajută să observăm cursul bolii, monitorizarea putându-se face pe parcursul mai multor ani şi în timp ce se testează diverse tratamente", a adăugat ea.

Cancerul colorectal afectează una din 17 persoane şi este al doilea tip de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din Statele Unite şi Europa.

Astfel, anual, 560.000 de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, aproape jumătate decedând din cauza acestei boli. Cu toate acestea, incidenţa deceselor poate fi redusă dacă maladia este detectată în stadiu incipient, când poate fi tratată.

Cu toate că testele tradiţionale - cum ar fi examinarea internă prin intermediul colonoscopiei sau alte analize - sunt eficiente, ele pot fi invazive, costisitoare şi neplăcute.

Stein şi colegii ei de la ECRC Charite University of Medicine şi de la Centrul Max-Delbrueck pentru medicină moleculară din Berlin au analizat mostre de sânge prelevate de la 185 de pacienţi suferind de cancer de colon, de la 190 de pacienţi cu cancer rectal şi de la 91 de pacienţi cu cancer gastric. În plus, ei au analizat şi mostre de sânge prelevate de la 51 de persoane sănătoase.

În cadrul testelor, ei au identificat o genă-semnal, care apare în cantităţi mari la persoanele suferind de cancer şi în cantităţi şi mai importante la cele în al căror organism tumorile s-au răspândit.

Echipa Louwagie a colectat mostre de sânge înainte de operaţie de la 193 de pacienţi suferind de cancer colorectal şi de la 688 de persoane monitorizate prin examinări interne realizate cu ajutorul colonoscopiilor. Această echipă a căutat să identifice două variaţii genetice - SYNE1 şi FOXE1 - cunoscute ca având legătură cu formarea tumorilor şi a stabilit că nivelul acestora este mai mare la pacienţii suferind de cancer colorectal.

OncoMethylome a anunţat, în august, că poartă discuţii avansate cu mai multe companii pentru licenţierea drepturilor asupra testului său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici