- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BERLIN, (21.09.2009, 16:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cancerul la colon şi stomac, detectat cu un simplu test de sânge
Cancerele la colon şi stomac vor putea fi diagnosticate mai rapid cu ajutorul a două noi teste de sânge, mai ieftine şi mai uşor de realizat decât procedurile invazive sau examenele neplăcute.
Urmărește
5537 afișări
Cancerul la colon şi stomac, detectat cu un simplu test de sânge (Imagine: Mediafax Foto)
Testele, dezvoltate de firma belgiană de biotehnologie OncoMethylome şi de un cercetător german, folosesc mostre de sânge pentru a detecta semnale genetice specifice bolii şi pot indica dacă tumorile urmează să se răspândească.
Ernst Kuipers, specialist la Universitatea Erasmus din Rotterdam, care nu a fost implicat în cercetare, susţine că noile teste reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte realizarea de examene medicale mai puţin stânjenitoare pentru pacienţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Mostrele de sânge pot fi recoltate de asistente sau medici fără a fi necesare echipamente sau stagii de formare speciale", a spus Joost Louwagie, de la OncoMethylome.
Ulrike Stein, care a prezentat rezultatele cercetărilor la un congres de specialitate care a avut loc la Berlin, a spus că testul pe care l-a elaborat este primul capabil să detecteze semnelele unei gene specifice, S100A4, asociată cancerului.
Testul lui Stein poate identifica mai multe forme de cancer, inclusiv pe cele colorectal şi gastric, şi are potenţialul de a identifica pacienţii în al căror organism tumorile riscă să se extindă.
"Pacienţii care suferă de cancer au o cantitate semnificativ mai mare de gene S100A4 în organism decât persoanele sănătoase", a spus ea.
"Faptul că suntem capabili să detectăm existenţa acestei gene în sângele pacientului ne ajută să observăm cursul bolii, monitorizarea putându-se face pe parcursul mai multor ani şi în timp ce se testează diverse tratamente", a adăugat ea.
Cancerul colorectal afectează una din 17 persoane şi este al doilea tip de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din Statele Unite şi Europa.
Astfel, anual, 560.000 de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, aproape jumătate decedând din cauza acestei boli. Cu toate acestea, incidenţa deceselor poate fi redusă dacă maladia este detectată în stadiu incipient, când poate fi tratată.
Cu toate că testele tradiţionale - cum ar fi examinarea internă prin intermediul colonoscopiei sau alte analize - sunt eficiente, ele pot fi invazive, costisitoare şi neplăcute.
Stein şi colegii ei de la ECRC Charite University of Medicine şi de la Centrul Max-Delbrueck pentru medicină moleculară din Berlin au analizat mostre de sânge prelevate de la 185 de pacienţi suferind de cancer de colon, de la 190 de pacienţi cu cancer rectal şi de la 91 de pacienţi cu cancer gastric. În plus, ei au analizat şi mostre de sânge prelevate de la 51 de persoane sănătoase.
În cadrul testelor, ei au identificat o genă-semnal, care apare în cantităţi mari la persoanele suferind de cancer şi în cantităţi şi mai importante la cele în al căror organism tumorile s-au răspândit.
Echipa Louwagie a colectat mostre de sânge înainte de operaţie de la 193 de pacienţi suferind de cancer colorectal şi de la 688 de persoane monitorizate prin examinări interne realizate cu ajutorul colonoscopiilor. Această echipă a căutat să identifice două variaţii genetice - SYNE1 şi FOXE1 - cunoscute ca având legătură cu formarea tumorilor şi a stabilit că nivelul acestora este mai mare la pacienţii suferind de cancer colorectal.
OncoMethylome a anunţat, în august, că poartă discuţii avansate cu mai multe companii pentru licenţierea drepturilor asupra testului său.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe