Cancerul la copii, a doua cauză de deces din cauza depistării tardive

Cancerul la copii este rar întâlnit, probabilitatea îmbolnăvirii înainte de vârsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri, dar cu toate acestea boala reprezintă a doua cauză a mortalităţii infantile întrucât este diagnosticată târziu, iar unele tratamente lipsesc.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Cancerul la copii, a doua cauză de deces din cauza depistării tardive

Cancerul la copii, a doua cauză de deces din cauza depistării tardive (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Cancerul este a doua cauză a mortalităţii infantile depăşit doar de accidente. Când boala oncologică este diagnosticată devreme, cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor se pot vindeca. Din păcate, multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea târziu", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti, conferinţiar dr. Monica Dragomir.

Aceasta a spus că, în România, cancerul la copii reprezintă aproximativ 2% din totalul bolilor oncologice cu în jur de 500 de cazuri noi pe an. Cancerul cel mai frecvent întâlnit la copii este leucemia (cancerul sângelui) care este responsabilă pentru aproape un sfert din cazurile de cancer diagnosticate. Alte forme de cancer des întâlnite sunt cele la creier, ochi, rinichi, celcare afectează sistemul limfatic sau sistemul osos.

"Depistarea poate fi foarte dificilă întrucât simptomele specifice bolii oncologice sunt de multe ori identice cu cele ale unei maladii mai puţin grave. Totuşi, pierderea în greutate continuă şi inexplicabilă, dureri de cap, deseori cu vomă dimineaţa, umflătură care creşte sau durere persistentă a oaselor, a încheieturilor, a spatelui sau a picioarelor, o tumoare mai ales la nivelul abdomenului, gâtului, toracelui sau subraţ, răni, sângerări sau erupţii frecvente, infecţii, oboseală constantă sau paloare, febră persistentă de origine necunoscută, cât şi modificări oculare sau ale vederii care apar brusc şi persistă sunt câteva din semnele care ar putea indica o anumită formă de cancer şi pe care părinţii, cât şi medicul de familie trebuie să o semnaleze specialistului", a mai spus medicul Monica Dragomir.

Aceasta a criticat, totodată, faptul că testele pentru depistarea acestei maladii se fac numai în câteva centre, iar tratamentele necesare unor anumite forme de cancer sunt de cinci ori mai scumpe în România decât în ţările UE.

"Un medicament, de exemplu pentru cancerul renal la copil (Cosmegen), costă 25 de euro în România, unde părinţii trebuie să-l cumpere, în timp ce în străinătate costă numai 5 euro. Un diagnostic corect îi poate salva pe copii. Dar acest diagnostic trebuie făcut cu anumite teste. Din fericire, la Institutul Fundeni putem face aceste teste, dar în alte centre, nu. Acest lucru pune în pericol viaţa copiilor", a mai spus medicul conferenţiar.

Medicii susţin că aproape jumătate dintre copii ajung la medic în stadii foarte avansate ale bolii reducând astfel şansele de vindecare. La rândul său, medicul onco-pediatru Anca Coliţă a spus că în România au fost introduse terapii de ultimă generaţie pentru tratamentul oncologic numai că accesul este destul de limitat din cauza fondurilor, aici fiind inclus şi transplantul de măduvă. Din totalul celor 300 de transplanturi de măduvă realizate la Fundeni, 30-35% au fost realizate la copii", a mai spus medicul.

Depistarea cancerului la copii într-un stadiu avansat al bolii face ca rata de supravieţuire şi de vindecare să fie foarte scăzută în România comparativ cu alte state europene.

"Un nivel scăzut de cunoaştere şi de educaţie despre primele semne de alarmă şi simptomele cancerului au ca rezultat depistarea tardivă şi cele mai multe ori tratament neeficient. Chiar dacă un medic de familie poate întâlni în activitatea de o viaţă doar câteva cazuri de cancer la copii el trebuie să se aplece cu răbdare asupra simptomelor pe care acesta le prezintă", a mai spus medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici