- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.02.2023, 11:12)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce cancerul nu mai răspunde la medicamente şi revine într-o formă mai agresivă?
Studiul constată că mutaţiile genelor de stabilitate fac enzimele numite kinaze mai active, făcându-le inactive, ceea ce poate explica recurenţa mai agresivă a cancerului.
Urmărește
21869 afișări
Schemă de pe Wikipedia despre mutaţia genelor de stabilitate
Peste 70 de medicamente folosite împotriva cancerului sunt inhibitori de kinază.
Acestea acţionează prin blocarea kinazelor, enzime care adaugă grupe de fosfat la moleculele din celulă şi prevenind activitatea chimică necesară pentru semnalizarea şi creşterea celulelor canceroase.
Inhibitorii kinazei pot fi foarte eficienţi, dar pe termen lung, unii pacienţi se confruntă cu recurenţa cancerului care este mai greu de tratat şi mai rezistent la medicamentul original.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din New York, publicat săptămâna aceasta în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de Eureka Alert, explică de ce diferite tipuri de cancer încetează să mai răspundă la inhibitorii de kinază, iar cancerul revine în forţă.
O cauză principală a rezistenţei la medicamente este apariţia mutaţiilor genetice.
Kinaza este un agent care comută forma inactivă a unei enzime în forma activă, iar genele de stabilitate încorporate adânc în kinază stabilizează genomul. Genele permiteau sau împiedicau accesul la buzunarul hidrofob, care respinge apa.
Deoarece inhibitorii kinazei acţionează prin legătura cu buzunarul hidrofob, mutaţiile formate la genele de stabilitate blochează accesul unui medicament, reducându-i eficacitatea. Dar mutaţiile fac şi kinazele mai active.
„Când o kinază este comutată în stare activă, poate duce la procese precum divizarea celulelor, un semn distinctiv al cancerului”, a spus Alida Besch, doctorand la Departamentul de Chimie a NYU şi primul autor al studiului.
„Această activitate crescută este motivul pentru care emitem ipoteza în care cancerele revin şi mai puternice”.
În studiul lor, cercetătorii s-au concentrat pe receptorii factorului de creştere a fibroblastelor (FGFR), o familie de kinaze care suferă mutaţii frecvente în diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar şi cel de sânge. Tratarea cancerelor legate de FGFR poate implica utilizarea inhibitorilor receptorului tirozin kinazei care se leagă de buzunarul hidrofob pentru a bloca receptorul, care poate trata eficient cancerul, dar poate genera şi mutaţii la genele de stabilitate care sunt rezistente la medicamente.
Folosind o abordare pe mai multe direcţii, inclusiv experimente şi simulări pe computer, cercetătorii au studiat kinazele FGFR care adăpostesc două mutaţii distincte la genele de stabilitate pentru a determina modul în care kinaza este mai activă de mutaţiile acestora.
Descoperirile ar putea informa modul în care medicii aleg tratamentul pentru cancer şi dacă medicamentele mai pot să fie eficiente în prevenirea recurenţei.
Cercetătorii analizează, de asemenea, modul în care aceste descoperiri ar putea fi utilizate în dezvoltarea de noi terapii împotriva cancerului.
O soluţie ar fi să găsească alte locuri în kinază, altele decât buzunarul hidrofob, la care medicamentele să fie eficiente.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20