Cancerul poate fi vindecat dacă este depistat din timp

Supravieţuirea în cazurile de diagnosticare de cancer este de 100% dacă boala este depistată în fază incipientă şi scade dacă pacientul ajunge la medic în stadiul patru, până la 20-30% la cinci ani de la stabilirea diagnosticului.

Urmărește
830 afișări
Imaginea articolului Cancerul poate fi vindecat dacă este depistat  din timp

Cancerul poate fi vindecat dacă este depistat din timp (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută, luni, de managerul Institutului Oncologic Bucureşti, prof. doctor Rodica Anghel, cu ocazia unei festivităţi organizate în spital de compania GlaxoSmithKline (GSK).

Potrivit medicului, femeile trebuie să înţeleagă că maladia oncologică este una care are vindecare, dar nu când femeile ignoră semnele bolii.

Cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele bronho-pulmonare, atât la bărbaţi, cât şi la femei, urmate de cancerul la sân, colorectal, col uterin, prostată.

"Dar pentru că Institutul Oncologic are tradiţie în tratamentul cancerului de col şi de sân, două treimi din internări sunt pentru aceste două tipuri de maladie. Din punctul nostru de vedere cancerul nu este incurabil, dar există eşec în această maladie", a mai spus managerul spitalului.

Rodica Anghel a precizat că, din totalul persoanelor care ajung la spital, 60% sunt în stadii avansate. În 2009 au fost trataţi în spitalizare de zi 46.000 de pacienţi, iar internaţi, 26.000. Potrivit profesorului, există tratamente noi în cancerul de sân, pancreatic, numai că listele de aşteptare pentru a accede la acestea sunt destul de lungi.

Potrivit preşedintelui COPAC, Cezar Irimia, pe aceste liste de aşteptare ar fi aproape 2.500 de persoane. Managerul spitalului a ţinut să precizeze faptul că "există viaţă dincolo de boală" şi că acesta este un mesaj de speranţă şi încredere pe care a vrut să-l transmită de 8 martie tuturor femeilor care sunt internate după ce au fost diagnosticate cu această maladie. Irimia a spus că femeile trebuie să ia această boală aşa cum vine şi să nu se lase învinse.

Mai multe bolnave au fost invitate în amfiteatrul Institului Oncologic pentru a asculta din experienţa trăită de jurnalişti care au trecut printr-o astfel de maladie şi chiar de femei acum internate.

Corina Dragotescu şi Sanda Nicola au povestit cum au trecut prin această suferinţă. "Până la 40 de ani am avut o viaţă normală. Există viaţă dincolo de boală, dar există şi o viaţă înainte de boală. Trebuie să fim atente la ceea ce se întâmplă cu corpul nostru de la primele semne de boală şi să mergem la medic. Boala trebuie privită ca viaţa în sine, aşa cum ne este dată fiecăruia de la Dumnezeu", a spus Corina Dragotescu.

De asemenea, Olga Căta (61 ani) a povestit cum a primit vestea că suferă de cancer. "Fata mea a încetat din viaţă acum 8 ani răpusă de această maladie, era medic stomatolog, asistent universitar. La puţin timp după ce ea s-a stins mi s-a pus şi mie acelaşi diagnostic. Cancerul este o boală a minţii, aşa cum ne vom găsi resursele să primim vestea că suntem bolnave, aşa vom învinge. Speranţa moare ultima atâta timp cât avem puterea să luptăm", a mai spus femeia.

Aceasta a arătat că la Spitalul de Oncologie trebuie să vii ca la un tratament cosmetic, să ai o stare bună şi să priveşti suferinţa cu optimism.

La finalul spectacolului, pacientele aflate în amfiteatru au primit trandafiri roşii şi prăjituri. "A fost foarte frumos, mi-a plăcut spectacolul, am înţeles mesajul şi voi încerca să devin mai optimistă în lupta cu boala", a spus una dintre paciente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici