- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BRAŞOV, (28.09.2021, 10:34)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cancerul pulmonar. Cât de vinovat este tutunul şi ce tratamente revoluţionare au uimit medicii
- Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice, iar specialiştii încearcă să afle cât de vinovat este tutunul şi de ce este depistat târziu.
- Medicii folosesc tratamente revoluţionare, iar la un spital din Braşov se desfăşoară un studiu despre aceste terapii.
Urmărește
1594 afișări
Cancerul pulmonar. Cât de vinovat este tutunul şi ce tratamente revoluţionare au uimit medicii
Potrivit statisticilor Centrului de diagnostic şi tratament oncologic, cancerul bronhopulmonar ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer.
Oncologul Bogdan Cârlan consideră că fumatul poartă cea mai mare vină şi pledează pentru renunţarea la tutun.
„Fumatul este pe locul 1 ca şi cauză a cancerului bronhopulmonar. Cel puţin 80-85% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt provocate de fumat. Se spune că o ţigară scurtează viaţa unui om cu 11 minute. Înainte ştiam că este vorba despre 7 minute, recent cercetătorii au actualizat la 11, în urma studiilor. Există toate şansele de regenerare atunci când renunţi la tutun. Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar şi renunţă la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile, răspunde mai bine la tratament şi tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat. Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare. În 5 ani riscul de afecţiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un ţesut complet sănătos”, a declarat specialistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Realitatea Virtuală îți permite să vorbești Napoleon Bonaparte. Experiența imersivă e deschisă la Banca Franței din Paris
-
Ministrul Cercetării a recepţionat cloud-ul guvernamental, o investiţie de 100 de milioane de euro
-
Secretarul general al ONU cere oprirea atacurilor aeriene israeliene asupra Siriei
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
Cancerul de plâmâni este fruntaş şi în ceea ce priveşte tratamentele moderne care cresc şansele de supravieţuire şi calitatea vieţii pacienţilor. Doctorul Bogdan Cârlan vorbeşte chiar despre o revoluţie în acest domeniu şi spune că situaţii care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă.
„Când depistam - acum 20-30 de ani - un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viaţa sau să îi îmbunătăţim calitatea vieţii. Acum, după o lună, două, trei de tratament ţintit, starea lor se îmbunătăţeşte de parcă nici nu ar avea cancer. Este în prim plan imunoterapia, dacă iniţial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, şi era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca şi tratament de primă intenţie în anumite cancere în care nu există mutaţie activatoare şi nu numai. Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfăşurare pentru combinaţia imunoterapie cu tratament ţintit, aşteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii”, a afirmat oncologul.
Spitalul Onco Card Braşov va fi inclus într-un studiu internaţional privind terapiile moderne în acest tip de cancer.
Citește pe alephnews.ro: După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski respinge încetarea focului, considerând-o o strategie a lui Putin pentru a se regrupa / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 21:08
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec