Cancerul pulmonar şi tratarea sa prin medicina personalizată

Articol cu conținut publicitar

Urmărește
1404 afișări
Imaginea articolului Cancerul pulmonar şi tratarea sa prin medicina personalizată

Cancerul pulmonar şi tratarea sa prin medicina personalizată

Conceptul de „medicină personalizată” (de precizie) a ajuns în atenţia publicului larg recent, în ianuarie 2015, graţie fostului preşedinte american Barack Obama. În cadrul Discursului despre Starea Naţiunii, Obama a lansat „Iniţiativa pentru Medicina de Precizie”, al cărei scop este “dezvoltarea mijloacelor de prevenţie şi de tratament al bolilor luând în consideraţie variaţiile individuale la nivelul genelor, mediului în care trăieşte persoana şi stilului de viaţă al acesteia”.

Momentan, nu există o definiţie unanim acceptată a noţiunii de „medicină personalizată”. Totuşi, aceasta face referire la un model medical care foloseşte caracterizarea fenotipurilor şi genotipurilor unei persoane (de exemplu, profilare moleculară, imagistică medicală, date despre stilul de viaţă) pentru elaborarea strategiei terapeutice potrivite, la momentul potrivit. Aceste date pot fi folosite şi pentru a determina predispoziţia la o boală sau pentru a oferi în timp util o prevenţie specifică pentru o afecţiune.

Concret, medicina personalizată se traduce prin îngrijire axată pe pacienţi, sau, pe scurt: adecvarea sistemului de sănătate la nevoile individuale şi distincte ale pacienţilor.

În termeni de obiective, medicina personalizată îşi propune ca pacientul  să beneficieze de mijloacele de prevenţie şi de tratament potrivite, la momentul potrivit, diferenţiindu-se de abordarea clasică, “one size fits all”.

 Cancerul pulmonar este un „pionier” al conceptului „medicină personalizată”, deoarece prin utilizarea pe scara mai larga a biomarkerilor se poate aprofunda intelegerea biologiei acestui tip de cancer.

 

Utilitatea medicinei personalizate

Pe lângă cancerul pulmonar, şi cancerul la sân şi melanomul au beneficiat de pe urma dezvoltării domeniului biomarkerilor, devenind modele de aplicare a medicinei personalizate. În afara Oncologiei, medicina personalizată se aplică în managementul hemofiliei, în unele domenii ale cardiologiei - hipercolesterolemia familială, alegerea terapiei antiagregante - sau în domeniul bolilor infecţioase. 

Pe scurt, medicina personalizată presupune un cadru mai larg, care se bazează pe dezvoltările în domeniul secvenţierii genomului, al tehnologiilor biomedicale şi al capacităţii de analiză şi stocare a datelor medicale.

Dacă în urmă cu câţiva ani personalizarea în Oncologie presupunea testarea unei singure modificări genetice, în acest moment testele genetice cele mai performante (CGP - comprehensive genomic profiling, testarea comprehensivă genomică) pot oferi, printr-o singură analiză, informaţii despre un număr de ordinul zecilor sau chiar sutelor de gene (făcând astfel tranziţia către medicina personalizată).

 Avantajul testelor comprehensive genomice este că nu oferă doar răspunsul la întrebarea dacă un medicament este potrivit pentru a fi administrat unui pacient care are sau nu o anumită configuraţie genetică, ci generează un volum mult mai mare de date, din analiza cărora rezultă soluţii de tratament care altfel ar dificil sau imposibil de identificat.

Astfel, simplu spus, viitorul în Medicină este „îngrijirea centrată pe pacient”, în care date de profilare genomică şi imagistică digitală vor fi  integrate cu rezultatele clinice şi vor reprezenta standardul de îngrijire al pacienţilor cu cancer pulmonar sau alte afecţiuni grave dar tratabile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici