"Canibalism" galactic, la periferia galaxiei Andromeda

Rămăşiţele unor galaxii pitice, absorbite sau dislocate de galaxia Andromeda, cea mai apropiată de Calea Lactee, confirmă modelul de dezvoltare a sistemelor stelare prin "canibalism", potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică Nature.

Urmărește
638 afișări
Imaginea articolului "Canibalism" galactic, la periferia galaxiei Andromeda

Galaxia Andromeda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Galaxia Triunghiului

Galaxia Andromeda

O echipă internaţională de astronomi, de la NRC Herzberg Institute of Astrophysics din Canada, a folosit telescopul Canada-France-Hawai pentru a cerceta periferia galaxiei Andromeda, situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină de Calea Lactee.

Aceste imagini au permis descoperirea multor informaţii despre trecutul violent al galaxiei Andromeda şi despre relaţiile acesteia cu cea mai cunoscută dintre galaxiile ei satelit, numită Triunghiul.

Într-o zonă vastă din jurul discului galaxiei Andromeda, astronauţii au descoperit o serie de stele care nu ar fi putut să se formeze acolo, deoarece în acele regiuni ale universului gazele nu au o densitate suficient de mare. Din acest motiv, cercetătorii au concluzionat că acele stele ar proveni din galaxiile pitice absorbite de Andromeda.

Galaxia Andromeda

Galaxia Triunghiului este înconjurată de o structură stelară care oferă dovada unei coliziuni recente cu Andromeda. În timpul acestei ciocniri, milioane de stele au fost propulsate în afara galaxiei Triunghiului.

Această coliziune ar fi avut loc în urmă cu câteva miliarde de ani, atunci când Triunghiul, o mică galaxie ce conţine circa două miliarde de stele, s-a apropiat la "doar" 130.000 de ani-lumină de uriaşul vecin al Terrei, Andromeda, o galaxie ce cuprinde aproximativ 100 de miliarde de stele. Discul Andromedei a fost şi el perturbat de această trecere, ceea ce înseamnă că micuţa galaxie Triunghiul a "hrănit-o" pe imensa lui vecină, contribuind la creşterea ei.

Această descoperire confirmă principiile de bază ale modelului ierarhic de formare a galaxiilor, prin încorporarea galaxiilor mai mici, au declarat astronomii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici