CAPCANELE din dietă: De ce sucul de fructe, uleiul de măsline şi iaurtul cu zero grăsimi NU sunt bune pentru slăbit

Multe dintre produsele considerate sănătoase şi potrivite pentru slăbit sunt, de fapt, capcane alimentare, printre acestea numărându-se uleiul de măsline, iaurturile cu zero la sută grăsime şi chiar sucul de fructe, avertizează experţii în diete.

Urmărește
17859 afișări
Imaginea articolului CAPCANELE din dietă: De ce sucul de fructe, uleiul de măsline şi iaurtul cu zero grăsimi NU sunt bune pentru slăbit

CAPCANELE din dietă: De ce sucul de fructe, uleiul de măsline şi iaurtul cu zero grăsimi NU sunt bune pentru slăbit (Imagine: Hepta)

O echipă de dieteticieni a întocmit un top al alimentelor care sunt adevărate capcane alimentare pentru cei care vor să piardă din kilograme.

Astfel, potrivit lui Catherine Matthews, nutriţionistă la Tesco, sucul de fructe este "cea mai rapidă cale de a lua în greutate", fiind nevoie de mai puţin de un minut pentru a bea 150 de calorii, scrie Daily Mail.

Un alt dezavantaj al sucului de fructe este lipsa de fibre, explică Matthews. În timpul consumului de fructe, fibra formează un strat protector care acţionează ca un scut în faţa intestinului, absorbţia zahărului fiind astfel încetinită.

În băuturile răcoritoare, sucurile de fructe şi "smoothies", acest scut dispare, iar ficatul este supraîncărcat cu zahăr, având două efecte asupra organismului: în primul rând, cantitatea de zahăr produce un val brusc de energie care dispare foarte repede, putând duce la iritabilitate, letargie şi o senzaţie de foame mai puternică decât înainte.

În al doilea rând, nivelurile ridicate de fructoză - zahăr din fructe - care nu sunt arse sunt transformate în grăsime.

În acelaşi context al băuturilor considerate sănătoase, un studiu recent realizat de Daily Mail a arătat, printre altele, că un singur pahar de suc de grapefruit alb (250 de mililitri) conţine un nivel de zahăr echivalent cu patru gogoşi glazurate.

Nutriţionistul Caroline Matthews a avertizat şi în privinţa uleiului de măsline, care, în ciuda proprietăţilor benefice pentru sănătate, conţine 50 de calorii într-o singură linguriţă.

Mierea este un alt produs periculos pentru diete, având un nivel foarte ridicat de zahăr, iar iaurturile şi biscuiţii cu zero la sută grăsime conţin câteodată mai multe calorii decât variantele cu nivel normal de grăsime. Zahărul este adăugat pentru a compensa aroma care se pierde când grăsimea este redusă.

Cei care ţin dietă ar trebui să fie atenţi şi la vin, avertizează Matthews, pentru că un pahar mare poate conţine până la 225 de calorii.

Alimentele periculoase pentru diete

  • Sucul de fructe: Are un nivel mare de calorii (150 într-un pahar de 250 de mililitri) şi nu conţine deloc fibre. Pentru consumul în timpul regimului se poate dilua, dar cel mai recomandat este consumul fructului întreg.

  • Uleiul de măsline: Nivelul ridicat de calorii (50 într-o singură linguriţă) nu îl face tocmai potrviti pentru dietă, dar poate fi redus cu aproape 90 la sută prin înlocuirea cu ulei de măsline în varianta spray.

  • Pâinea neagră nu este mereu bogată în fibre, multe companii folosind vopsea pentru a face pâinea să arate mai sănătoasă. Cea mai bună opţiune este înlocuirea ei cu pâinea integrală.

  • Produsele cu zero la sută grăsime conţin adesea foarte mult zahăr pentru compensarea aromei lipsă.
    Dieteticienii recomandă versiunile originale, dacă valorile nutriţionale arată că au mai puţine calorii.

  • Fructele şi nucile uscate: Deşi sunt o bună sursă de fibre, cele mai multe fructe uscate sunt îmbrăcate în zahăr, iar nucile în sare.

  • Granola conţine de obicei o combinaţie de grăunţe integrale, nuci şi seminţe, dar o mică porţiune a cerealei are niveluri ridicate de grăsime şi zahăr. Opţiuni mai bune sunt musli fără zahăr sau fulgii simpli de cereale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici