Capsula Cygnus s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula spaţială Cygnus, fără echipaj uman la bord, lansată duminică, s-a conectat, miercuri, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în cadrul unei misiuni de aprovizionare a avanpostului orbital cu alimente şi echipamente ştiinţifice.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Capsula Cygnus s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Cygnus s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Capsula a fost prinsă cu ajutorul unui braţ telescopic de pe ISS, în jurul orei 10.36 GMT, manipulat de astronautul american Steve Swanson, iar conectarea completă a fost realizată în următoarele două ore, a anunţat NASA.

Capsula Cygnus a fost lansată duminică de compania privată americană Orbital Sciences Corporation cu ajutorul unei rachete Antares de la baza spaţială Wallups Island din statul american Virginia.

Potrivit programului misiunii, astronauţii de pe ISS vor deschide joi trapa de comunicare între cele două vehicule spaţiale. Ei pot să facă totuşi acest lucru încă de miercuri dacă timpul şi programele lor de lucru le vor permite.

Capsula Cygnus transportă la bordul ei peste 1.600 de kilograme de provizii pentru astronauţii de pe ISS, inclusiv alimente şi materiale pentru experimente ştiinţifice, dar şi o pompă de schimb pentru modulul japonez al staţiei.

Noua misiune spaţială, care poartă numele "Orb-2", reprezintă cel de-al doilea zbor spaţial oficial pentru capsula Cygnus, care a efectuat deja prima ei misiune de reaprovizionare a ISS în ianuarie 2014. Acesta este, totodată, cel de-al optulea zbor efectuat de compania Orbital Sciences în virtutea contractului ei cu NASA.

Orbital Sciences şi SpaceX sunt două companii private americane care au obţinut contracte importante cu NASA pentru mai multe misiuni către ISS, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, respectiv 1,6 miliarde de dolari.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, agenţia spaţială rusă - Roscosmos - a devenit singura agenţie spaţială care este capabilă, graţie lansatoarelor şi capsulelor Soyuz, să trimită astronauţi pe ISS şi să îi readucă apoi pe Terra. Roscosmos facturează NASA cu peste 70 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis pe staţie.

Companiile SpaceX, Boeing şi Sierra Nevada au fost selecţionate de NASA pentru a dezvolta fiecare un vehicul spaţial privat cu scopul de a transporta astronauţi la bordul ISS şi pe alte destinaţii orbitale. Aceste noi vehicule spaţiale ar trebui să fie lansate în 2017.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici