Capsula Soyuz, care a avut probleme tehnice, s-a desprins de ISS şi a aterizat cu succes pe Terra

O capsulă Soyuz, ce transporta doi cosmonauţi ruşi şi unul american, a aterizat cu succes, sâmbătă, după ce a avut probleme tehnice care au întârziat cu 24 de ore desprinderea de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit Centrului rus de control pentru zborurile spaţiale (TSOUP).

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Capsula Soyuz, care a avut probleme tehnice, s-a desprins de ISS şi a aterizat cu succes pe Terra

Capsula Soyuz, care a avut probleme tehnice, s-a desprins de ISS (Foto) şi a aterizat cu succes pe Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capsula, avându-i la bord pe astronautul american Tracy Caldwell-Dyson şi pe cosmonauţii ruşi Alexandr Skvortsov şi Mihail Kornienko, a aterizat în stepele din Kazahstan (Asia Centrală), unde Rusia deţine un cosmodrom, la ora 05.23 GMT.

"Aterizarea s-a desfăşurat fără incidente. Echipajul se simte bine", au declarat reprezentanţi ai TSOUP.

Un incident de natură tehnică a dus la amânarea cu 24 de ore a revenirii pe Terra a echipajului capsulei Soyuz.

Aceasta este pentru prima oară în ultimii zece ani când o capsulă Soyuz nu reuşeşte să se desprindă de ISS, potrivit agenţiei Itar-Tass. Operaţiunea de desprindere de ISS a fost mai întâi amânată cu câteva ore, din cauza unor "mici incidente", fiind apoi anulată.

"Computerul de la bord a primit un semnal privind o defecţiune la sistemul de etanşeizare, după închiderea supapelor dintre capsulă şi staţie", a declarat Anatoli Perminov, directorul Roskosmos. "Am efectuat toate verificările indispensabile pentru etanşeitatea staţiei, acesta fiind aspectul cel mai important astăzi", a adăugat aceeaşi sursă.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici