- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.10.2013, 18:05)
- Florin Badescu
Capsula spaţială americană Cygnus s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională
Capsula americană Cygnus, care nu are astronauţi la bord, construită de compania Orbital Science, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) marţi, la trei săptămâni după ce se conectase cu avanpostul orbital în cadrul unui zbor-test de reaprovizionare, a anunţat NASA.
Urmărește
158 afișări
Capsula spaţială americană Cygnus s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
După ce a fost decuplată de ISS cu ajutorul unui braţ telescopic comandat de astronauţii de la bordul staţiei, capsula Cygnus a început să plutească singură în spaţiu, la ora 11.31 GMT, deasupra Oceanului Atlantic, a confirmat un comentator al postului NASA TV, care a difuzat în direct momentul desprinderii.
Capsula s-a îndepărtat apoi de ISS şi va executa o serie de manevre cu ajutorul motoarelor sale orbitale, cu ajutorul cărora va intra în atmosfera terestră, miercuri, unde se va dezintegra deasupra Oceanului Pacific, a precizat agenţia spaţială americană.
Astronauţii de pe ISS au umplut capsula Cygnus cu echipamente uzate şi deşeuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Conectată la ISS pe 29 septembrie, capsula americană a livrat la bordul staţiei 589 de kilograme de echipamente şi materiale, inclusiv alimente şi îmbrăcăminte pentru cei şase membri ai echipajului de pe ISS, alcătuit din trei ruşi, doi americani şi un italian.
Cygnus a fost lansată pe 18 septembrie de racheta Antares fabricată de Orbital Sciences de la Centrul de zboruri spaţiale Wallps pe care NASA îl deţine pe o insulă din apropiere de coastele statului Virginia.
Capsula s-a conectat la ISS pe 29 septembrie, cu o întârziere de o săptămână, din cauza unei probleme tehnice, cauzată de un program informatic care împiedica efectuarea manevrei de apropiere de staţie.
Acesta a fost primul zbor spre ISS lansat de Orbital Sciences, una dintre cele două companii private, alături de compania californiană SpaceX, selecţionate de NASA pentru a expedia provizii şi echipamente pe ISS.
În mai 2012, SpaceX a devenit prima companie privată care a reuşit să conecteze o capsulă proprie, Dragon, la ISS. Ulterior, compania SpaceX a efectuat alte două zboruri de reaprovizionare a staţiei.
Spre deosebire de capsula Dragon creată de SpaceX, Cygnus nu poate să revină pe Terra şi va fi distrusă la reintrarea în atmosfera terestră, deasupra Oceanului Pacific.
După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.
Baza spaţială Wallops a fost înfiinţată în 1945. Ea este folosită de NASA în special pentru a lansa mici vehicule suborbitale şi baloane destinate unor experimente ştiinţifice.
Compania SpaceX îşi lansează capsula Dragon, folosind lansatorul Falcon 9, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida.
Orbital Sciences, cu sediul în oraşul Dulles din statul Virginia, a fost înfiinţată în 1982 şi a efectuat deja mai multe lansări de sateliţi comerciali şi militari pentru departamentul american al Apărării. Această companie are 3.600 angajaţi şi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de dolari.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu