- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.12.2019, 17:23)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Capsula Starliner, lansată de Boeing într-o misiune test spre ISS, nu a ajuns pe orbita corectă
Capsula Starliner, care ar putea fi folosită pentru transportul astronauţilor americani, lansată de compania Boeing într-o misiune test, vineri, nu s-a stabilit pe orbita corectă, necesară pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit NASA.
Urmărește
552 afișări
Capsula Starliner, lansată de Boeing într-o misiune test spre ISS, nu a ajuns pe orbita corectă. Sursă foto: Profimedia
Şeful NASA, Jim Bridenstine, a anunţat într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter că Starliner se află pe o orbită stabilă, dar nu pe cea calculată astfel încât să poată ajunge la ISS.
"Boeing şi NASA colaborează pentru a analiza opţiunile disponibile privind testarea şi misiunea, în timp ce Starliner rămâne pe orbita pe care se află în prezent", se arată într-un comunicat comun.
Capsula, care a fost lansată vineri, la ora 11.36 GMT, cu ajutorul unei rachete Atlas V, de la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, are la bord un singur "pasager", un manechin botezat Rosie, în onoarea lui "Rosie nituitoarea" (Rosie the Riveter), simbol al femeilor americane care munceau în fabrici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
La aproximativ 30 de minute după lansare, Starliner urma să fie îndreptată spre orbita programată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat un purtător de cuvânt al Boeing, fără să ofere alte detalii.
Misiunea test Starliner urma să dureze opt zile, iar, dacă va fi un succes, NASA va putea utiliza capsula pentru transportul astronauţilor săi, începând de anul viitor, punând astfel punct unei pauze de nouă ani în ceea ce priveşte misiunile cu echipaj uman lansate din SUA. Starliner urma să se conecteze la ISS la 25 de ore de la lansare şi era programată să se întoarcă pe Terra pe 28 decembrie.
NASA nu mai are mijloace de transport pentru astronauţi din 2011, când a renunţat la vechea sa flota de navete spaţiale, folosită timp de 30 de ani. Agenţia spaţială americană depinde de rachetele ruseşti Soyuz pentru a-şi duce astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Pentru fiecare astronaut american trimis în spaţiu, NASA plăteşte suma de 82 de milioane de dolari.
În timpul administraţiei Barack Obama, NASA a semnat contracte în valoare de miliarde de dolari cu Boeing (4,2 miliarde de dolari) şi SpaceX (2,5 miliarde de dolari), compania deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru a dezvolta capsule spaţiale "made in USA" (fabricate în SUA).
În prezent, omologarea vehiculelor nu mai depinde decât de succesul misiunilor spaţiale test, fără echipaj uman.
"La începutul anului viitor, vom lansa astronauţi americani, la bordul unor capsule americane, de pe teritoriul american, pentru prima dată din 2011", a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, joi, la Centrul spaţial Kennedy.
SpaceX a depăşit deja această etapă: în martie, compania a lansat capsula Crew Dragon spre ISS şi a adus-o pe Terra fără probleme, având la bord manechinul Ripley.
Proiectele sunt separate de programul Artemis cu care NASA doreşte să revină pe Lună, până în 2024. Misiunile lunare vor fi realizate cu ajutorul unei capsule adaptate pentru zborul în spaţiu pe distanţe mai lungi, respectiv Orion, construită de Lockheed Martin.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est