Cercetătorii au analizat 50 de astfel de dispozitive din nouă oraşe americane şi au descoperit într-o treime dintre acestea o prezenţă semnificativă a microbacteriei „mycobacterium avium” (MAC).
Acest agent patogen comun găseşte un mediu prielnic în capul duşului, înmulţindu-se în concentraţii de 100 de ori mai mari decât în reţeaua de apă a oraşelor.
„Dacă staţi cu faţa sub duş, imediat după ce aţi deschis robinetul, veţi primi probabil o cantitate mare de MAC, iar acest lucru nu este bun pentru sănătate”, a explicat microbiologul Norman Pace, de la Universitatea Colorado, unul dintre autorii studiului.
Echipa de specialişti de la această universitate americană şi-a început cercetările după ce mai multe studii efectuate de medicii de la spitalul National Jewish din oraşul american Denver au demonstrat prezenţa unei legături între creşterea recentă a infecţiilor pulmonare non-tuberculoase şi folosirea duşului, ca modalitate preferată de a face baie.
Persoanele cele mai expuse în faţa acestui risc sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele al căror sistem imunitar este slăbit din cauza unei maladii.
Simptomele variază de la oboseală accentuată la senzaţia generală de ameţeală, tuse seacă şi persistentă şi senzaţia de sufocare.
Dispozitivele de duş analizate au provenit atât de la instituţii publice, cât şi din locuinţe private, situate în diferite state americane.
Potrivit autorilor studiului, echipamentele de duş din metal adăpostesc concentraţii mai mici de MAC decât cele fabricate din plastic. Ei recomandă totuşi tuturor persoanelor să lase apa să curgă timp de un minut înainte de a intra sub duş, pentru a diminua riscul de contaminare.