Caracatiţele provin din Antarctica

Strămoşii caracatiţelor trăiau în Antarctica în urmă cu 30 de milioane de ani, iar rechii din specia "marele alb" se reunesc anual într-un loc misterios din Pacific, potrivit raportului de duminică al celui de-al patrulea recensământ al vieţuitoarelor marine.

Urmărește
234 afișări
Imaginea articolului Caracatiţele provin din Antarctica

Caracatiţele provin din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Recensământul vieţuitoarelor marine - "Census of Marine Life" - este un proiect internaţional lansat în anul 2000 şi care se va încheia în 2010. Acest proiect a mobilizat 2.000 de cercetători din 82 de ţări. Al patrulea raport va fi dat publicităţii în timpul conferinţei mondiale pe tema biodiversităţii marine care va avea loc la Valencia, în Spania, în perioada 11 - 15 noiembrie.

"Publicarea primului recensământ al vieţii marine în 2010 va reprezenta o etapă majoră, care va sintetiza cunoştiinţele umanităţii despre viaţa din oceane", a explicat Ian Poiner, directorul Institutului Australian de Ştiinţe Marine şi preşedintele Comitetului Ştiinţific Internaţional pentru Recensământul Marin. Acest proiect reprezintă "cel mai întins şi mai complex program care a fost realizat vreodată în biologia marină", a afirmat el.

În timpul îndeplinirii sarcinilor lor de lucru, reprezentate de evaluarea şi explicarea diversităţii şi distribuţiei vieţii trecute, prezente şi viitoare din oceane, cercetătorii au descoperit prima dovadă moleculară a faptului că multe dintre caracatiţele de mare adâncime provin dintr-un strămoş comun care există şi astăzi în Oceanul Antarctic.

Caracatiţele au început să migreze către noile bazine oceanice în urmă cu peste 30 milioane de ani, când Antarctica s-a răcit, iar masa de gheaţă formată s-a mărit, contribuind la formarea curenţilor către nord, bogaţi în oxigen, potrivit "Marine Census".

Ajungând în noile habitate, de multe ori diferite şi izolate între ele, multe dintre speciile de caracatiţe s-au dezvoltat, s-au modificat, iar altele şi-au pierdut sacul de cerneală defensiv, deoarece acesta devenise inutil în întunericul profund al marilor adâncimi marine.

Observarea prin satelit a rechinilor "marele alb", cărora li s-au ataşat mici balize electronice, a relevat un comportament necunoscut până în prezent al acestor animale. Rechinii înoată mii de kilometri în Pacific, în fiecare iarnă, pentru a se reuni în grupuri mari într-un loc misterios, unde petrec uneori perioade de până la şase luni.

În acest loc, botezat de specialişti "cafeneaua rechinilor din specia «marele alb »", masculii şi femelele plonjează în mod frecvent la adâncimi de peste 300 de metri, iar aceste plonjări sunt, potrivit specialiştilor, esenţiale pentru a se hrăni sau a se reproduce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici