- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (10.11.2008, 17:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Caracatiţele provin din Antarctica
Strămoşii caracatiţelor trăiau în Antarctica în urmă cu 30 de milioane de ani, iar rechii din specia "marele alb" se reunesc anual într-un loc misterios din Pacific, potrivit raportului de duminică al celui de-al patrulea recensământ al vieţuitoarelor marine.
Urmărește
234 afișări
Caracatiţele provin din Antarctica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Recensământul vieţuitoarelor marine - "Census of Marine Life" - este un proiect internaţional lansat în anul 2000 şi care se va încheia în 2010. Acest proiect a mobilizat 2.000 de cercetători din 82 de ţări. Al patrulea raport va fi dat publicităţii în timpul conferinţei mondiale pe tema biodiversităţii marine care va avea loc la Valencia, în Spania, în perioada 11 - 15 noiembrie.
"Publicarea primului recensământ al vieţii marine în 2010 va reprezenta o etapă majoră, care va sintetiza cunoştiinţele umanităţii despre viaţa din oceane", a explicat Ian Poiner, directorul Institutului Australian de Ştiinţe Marine şi preşedintele Comitetului Ştiinţific Internaţional pentru Recensământul Marin. Acest proiect reprezintă "cel mai întins şi mai complex program care a fost realizat vreodată în biologia marină", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
În timpul îndeplinirii sarcinilor lor de lucru, reprezentate de evaluarea şi explicarea diversităţii şi distribuţiei vieţii trecute, prezente şi viitoare din oceane, cercetătorii au descoperit prima dovadă moleculară a faptului că multe dintre caracatiţele de mare adâncime provin dintr-un strămoş comun care există şi astăzi în Oceanul Antarctic.
Caracatiţele au început să migreze către noile bazine oceanice în urmă cu peste 30 milioane de ani, când Antarctica s-a răcit, iar masa de gheaţă formată s-a mărit, contribuind la formarea curenţilor către nord, bogaţi în oxigen, potrivit "Marine Census".
Ajungând în noile habitate, de multe ori diferite şi izolate între ele, multe dintre speciile de caracatiţe s-au dezvoltat, s-au modificat, iar altele şi-au pierdut sacul de cerneală defensiv, deoarece acesta devenise inutil în întunericul profund al marilor adâncimi marine.
Observarea prin satelit a rechinilor "marele alb", cărora li s-au ataşat mici balize electronice, a relevat un comportament necunoscut până în prezent al acestor animale. Rechinii înoată mii de kilometri în Pacific, în fiecare iarnă, pentru a se reuni în grupuri mari într-un loc misterios, unde petrec uneori perioade de până la şase luni.
În acest loc, botezat de specialişti "cafeneaua rechinilor din specia «marele alb »", masculii şi femelele plonjează în mod frecvent la adâncimi de peste 300 de metri, iar aceste plonjări sunt, potrivit specialiştilor, esenţiale pentru a se hrăni sau a se reproduce.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe