- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- FLORENŢA, (04.03.2009, 17:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Caravaggio a fost precursorul fotografiei
Pictorul italian Caravaggio (1571-1610) folosea instrumente optice revoluţionare pentru epoca în care a trăit, care îi permiteau să "fotografieze" modelele, cu 200 de ani înainte de inventarea aparatului de fotografiat, potrivit unei cercetătoare italiene.
Urmărește
732 afișări
Caravaggio - "The Calling of Saint Matthew"(Detaliu), Contarelli Chapel, San Luigi dei Francesi, Roma (Imagine: www.wga.hu)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
"Michelangelo Merisi Caravaggio stăpânea un ansamblu de tehnici care reprezintă chiar bazele fotografiei", a declarat Roberta Lapucci, profesoară de artă la SACI (Studio Art Centers International) din Florenţa.
În opinia ei, maestrul lucra într-o "cameră obscură", unde modelele sale erau luminate de o rază de lumină ce intra în cameră printr-un singur orificiu din tavan.
Imaginea era proiectată pe o pânză cu ajutorul unei lentile şi a unei oglinzi. Pânza era unsă cu un amestec alcătuit din diverse substanţe fotosensibile, ce permiteau fixarea imaginii pentru aproximativ o jumătate de oră.
Ulterior, într-o obscuritate totală, pictorul desena în linii mari imaginea proiectată pe pânză, cu ajutorul unui amestec de alb de cerusită şi de alte minerale vizibile în întuneric.
Cercetătoarea italiană a emis ipoteza că maestrul italian folosea o pudră fotoluminoscentă, obţinută din licurici striviţi, ce era utilizată în acea epocă pentru efectele speciale din teatru.
Această tehnică permite, în opinia Robertei Lapucci, "obţinerea faimosului clarobscur din tablourile lui Caravaggio şi acea lumină «fotografică» care le fac atât de luminoase".
Experta italiană susţine că tehnicile optice i-au fost sugerate celebrului pictor de bunul lui prieten, fizicianul Giovanni Battista Della Porta.
Sistemul camerei obscure fusese deja descris de Leonardo da Vinci (1452 - 1519), dar Caravaggio a fost primul mare pictor care l-a folosit, mai spune Lapucci.
Teoria ei vine în sprijinul tezelor publicate de artistul britanic David Hockney, care, în lucrarea lui din 2001, intitulată "Ştiinţa secretă", a afirmat că mai întâi Caravaggio, apoi Van Dyck (1599-1641) şi Ingres (1780-1867), au folosit instrumente optice pentru a-şi picta tablourile.
Această teorie este însă contestată de criticii şi istoricii de artă, care spun că nu există dovezi suficiente în sprijinul ei, şi că această teorie ar discredita inventivitatea artiştilor.
Roberta Lapucci a mai mărturisit că au existat numeroase dovezi, precum faptul că maestrul Caravaggio nu realiza niciodată desene pregătitoare şi că imaginea proiectată pe multe din pânzele sale inversează stânga cu dreapta şi multe din modelele pictate păreau să folosească doar mâna stângă.
Această anomalie a dispărut în operele târzii ale pictorului, semn evident al îmbunătăţirii aparatelor folosite.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta