- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- FLORENŢA, (04.03.2009, 17:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Caravaggio a fost precursorul fotografiei
Pictorul italian Caravaggio (1571-1610) folosea instrumente optice revoluţionare pentru epoca în care a trăit, care îi permiteau să "fotografieze" modelele, cu 200 de ani înainte de inventarea aparatului de fotografiat, potrivit unei cercetătoare italiene.
Urmărește
732 afișări
Caravaggio - "The Calling of Saint Matthew"(Detaliu), Contarelli Chapel, San Luigi dei Francesi, Roma (Imagine: www.wga.hu)
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Michelangelo Merisi Caravaggio stăpânea un ansamblu de tehnici care reprezintă chiar bazele fotografiei", a declarat Roberta Lapucci, profesoară de artă la SACI (Studio Art Centers International) din Florenţa.
În opinia ei, maestrul lucra într-o "cameră obscură", unde modelele sale erau luminate de o rază de lumină ce intra în cameră printr-un singur orificiu din tavan.
Imaginea era proiectată pe o pânză cu ajutorul unei lentile şi a unei oglinzi. Pânza era unsă cu un amestec alcătuit din diverse substanţe fotosensibile, ce permiteau fixarea imaginii pentru aproximativ o jumătate de oră.
Ulterior, într-o obscuritate totală, pictorul desena în linii mari imaginea proiectată pe pânză, cu ajutorul unui amestec de alb de cerusită şi de alte minerale vizibile în întuneric.
Cercetătoarea italiană a emis ipoteza că maestrul italian folosea o pudră fotoluminoscentă, obţinută din licurici striviţi, ce era utilizată în acea epocă pentru efectele speciale din teatru.
Această tehnică permite, în opinia Robertei Lapucci, "obţinerea faimosului clarobscur din tablourile lui Caravaggio şi acea lumină «fotografică» care le fac atât de luminoase".
Experta italiană susţine că tehnicile optice i-au fost sugerate celebrului pictor de bunul lui prieten, fizicianul Giovanni Battista Della Porta.
Sistemul camerei obscure fusese deja descris de Leonardo da Vinci (1452 - 1519), dar Caravaggio a fost primul mare pictor care l-a folosit, mai spune Lapucci.
Teoria ei vine în sprijinul tezelor publicate de artistul britanic David Hockney, care, în lucrarea lui din 2001, intitulată "Ştiinţa secretă", a afirmat că mai întâi Caravaggio, apoi Van Dyck (1599-1641) şi Ingres (1780-1867), au folosit instrumente optice pentru a-şi picta tablourile.
Această teorie este însă contestată de criticii şi istoricii de artă, care spun că nu există dovezi suficiente în sprijinul ei, şi că această teorie ar discredita inventivitatea artiştilor.
Roberta Lapucci a mai mărturisit că au existat numeroase dovezi, precum faptul că maestrul Caravaggio nu realiza niciodată desene pregătitoare şi că imaginea proiectată pe multe din pânzele sale inversează stânga cu dreapta şi multe din modelele pictate păreau să folosească doar mâna stângă.
Această anomalie a dispărut în operele târzii ale pictorului, semn evident al îmbunătăţirii aparatelor folosite.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe