- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.10.2011, 15:13)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carburant produs pe cale naturală: Bacteria primitivă care poate realiza combustibil pentru rachetele spaţiale
Savanţii olandezi au descifrat felul în care o bacterie primitivă poate să genereze un cocteil de proteine capabile să producă pe cale naturală o substanţă folosită drept carburant pentru rachetele spaţiale.
Urmărește
1157 afișări
Carburant produs pe cale naturală: Bacteria primitivă care poate realiza combustibil pentru rachetele spaţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În urmă cu câţiva ani, bacteria Kuenenia stuttgartiensis i-a uimit pe cercetătorii care au descoperit că ea putea să transforme amoniul, un poluant întâlnit în apă, în azot gazos, fără a recurge la oxigen.
Acest tip de bacterii, denumite "annamox", ar putea produce între 30% şi 50% din azotul atmosferei terestre şi îi interesează foarte mult pe oceanologi, climatologi şi specialiştii în tratarea apelor uzate. Aceştia din urmă le folosesc, de altfel, în staţiile de epurare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Profesorul Mike Jetten, microbiolog la Universitatea Radboud din Nimegue (Olanda), a explicat felul în care bacteria Kuenenia stuttgartiensis foloseşte amoniul şi pentru a produce hidrazină (N2H4), un compus chimic utilizat drept carburant pentru rachetele spaţiale.
"Nu a fost uşor să reuşim. A trebuit să folosim un număr mare de metode noi şi experimentale. Însă am reuşit să izolăm amestecul de proteine responsabile cu producerea de hidrazină, un amestec ce avea o minunată culoare roşie", a spus Mike Jetten.
"La început, nu am reuşit să producem hidrazină. A trebuit să adăugăm o proteină suplimentară, care «captează» carburantul, însă acum totul funcţionează", a adăugat acelaşi cercetător, a cărui descoperire a fost publicată, duminică, în revista Nature.
"NASA voia să afle cum am putea produce carburant pentru rachete pe baza compuşilor azotaţi, care se găsesc în cantităţi mari în urină, de exemplu. Din păcate, ei sunt produşi în volume mici, insuficiente pentru a trimite o rachetă pe Marte", a adăugat Mike Jetten.
Biologii olandezi studiază în prezent structura cocteilului de proteine folosite de bacterie, sperând să îi "dopeze" producţia.
Hidrazina este folosită şi în pilele de combustie concepute de constructorul japonez de automobile Daihatsu, o tehnică ce are avantajul de a nu necesita metale rare şi scumpe, precum platina.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe