- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.11.2011, 09:16)
- Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care este cauza oboselii cronice? Ce este insomnia electronică şi cum poate fi combătută?
Medicii spun că doar 20% dintre pacienţii care se plâng de oboseală cronică suferă de boli fizice identificabile şi că celelalte cazuri de epuizare ar putea fi o consecinţă a "insomniei electronice" cauzate de dispozitivele electronice care ne populează viaţa.
Urmărește
7134 afișări
Care este cauza oboselii cronice? Ce este insomnia electronică şi cum poate fi combătută? (Imagine: Northfoto/Mediafax Foto)
În ultimii ani, medicii raportează o adevărată epidemie de maladii cu nume exotice sau autodiagnosticate - sindromul oboselii adrenale, candidiaza, hipotiroidia etc. - al căror simptom comun îl constituie oboseala cronică, informează dailymail.co.uk.
Studiile arată, însă, că doar unul din cinci pacienţi suferă cu adevărat de o boală fizică ce determină oboseala cronică.
Experţi în domeniu au o explicaţie mult mai simplă pentru acest simptom - "insomnia electronică". Trebuie să închidem smartphone-urile, laptopurile şi alte gadget-uri în timpul nopţii şi să avem condiţii corecte de somn pentru a evita dezvoltarea unor maladii grave.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Mulţi pacienţi care acuză oboseală cronică tot timpul, dar cărora medicul le-a spus că nu suferă de nicio boală, apelează la internet sau studiază lumea celebrităţilor pentru a găsi o explicaţie pentru epuizarea lor.
De exemplu, actriţa Gwyneth Paltrow şi designerul Donna Karan au declarat că încearcă să crească nivelul de "alcalinitate din sânge" pentru a scăpa de boseală. Dannii Minogue pune oboseala pe seama hipotiroidiei cu care a fost diagnosticată.
Medicii din Marea Britanie se confruntă cu o creştere a numărului de persoane care se autodiagnostichează cu o anumită maladie. Un editorial din British Medical Journal trage un semnal de alarmă asupra numărului în creştere de diagnostice de hipotiroidie puse greşit, pacienţii apelând frecvente la alte tratamente decât cele clasice sau la medicină alternativă.
Internetul abundă în site-uri cu teste care se pot face acasă - de exemplu, candidatest.co.uk care oferă un test de depistare a sensibilităţii la candidiază. Mostrele sunt trimise la nişte laboratoare din Germania coordonate de practicanţi ai medicinei alternative. Candida, o ciupercă, este presupusă a fi responsabilă de o infecţie care provoacă oboseală, depresie şi dureri stomacale.
Medicina clasică nu crede că această boală există decât în cazul unui număr extrem de mic de pacienţi cu severe probleme ale sistemului imunitar, precum cei infectaţi cu HIV.
Dincolo de aceste diagnostice exotice, se pare că există o explicaţie mai simplă pentru numărul în creştere al persoanelor suferind de oboseală cronică - somnul insuficient.
Însă multe persoane vor să creadă că motivul oboselii de care suferă este unul mai special decât simplul somn insuficient şi un stil de viaţă nepotrivit.
Luna trecută, un studiu făcut public de Organisation for Economic Co-operation and Development a scos la iveală faptul că britanicii sunt cei mai obosiţi europeni - dorm mai puţin de şase ore pe noapte, media europenilor.
Deşi există un procent mic de oameni care suferă de insomnie, o boală, majoritatea oamenilor sunt ţinuţi treji de dispozitivele electronice pe care le au în casă.
Astfel, un studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge University Hospitals, la care au participat 6.000 de persoane, a stabilit că înainte de culcare, peste 70% dintre adulţi navighează pe site-urule de socializare, trimit e-mail-uri sau citesc site-urile cu ştiri despre vedete.
Milioane de persoane îşi lasă deschise smartphone-urile peste noapte, potrivit unui studiu realizat de fabricantul de paturi Silentnight. Expunerea la lumina strălucitoare emisă de ecranele computerelor şi telefoanelor mobile poate induce în eroare organismul, împiedicând creierul să adoarmă.
Un număr de factori ce ţin de stilul de viaţă pot conduce la exacerbarea problemei - dependenţa de muncă, dieta alimentară bogată în sare, zahăr şi grăsimi, sedentarismul.
Profesorul Adrian Williams, de la London Sleep Centre, spune că toate dispozitivele electronice trebuie înlăturate din dormitor, inclusiv televizoarele şi laptopurile.
"Regula standard pentru igiena somnului este că dormitorul este o cameră pentru dormit şi făcut sex, nimic altceva", a mai spus acesta.
Somnul insuficient poate determina apariţia unui număr semnificativ de boli grave, precum diabetul şi maladiile cardiace.
"Este o măsură demodată, dar funcţionează: citeşte înainte de culcare, te va ajuta să adormi în mod natural", a concluzionat Williams.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe