Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Care sunt alimentele din casă ce pot reduce impactul microplasticelor asupra organismului

Care sunt alimentele din casă ce pot reduce impactul microplasticelor asupra organismului

Fructele și legumele bogate în antocianine pot ajuta la protejarea organismului împotriva efectelor nocive ale microplasticelor.
Care sunt alimentele din casă ce pot reduce impactul microplasticelor asupra organismului
Foto: DALL E
Bianca Popa
09 apr. 2025, 11:46, Social

Microplasticele se găsesc peste tot: în apă, aer, alimente și chiar în produse de zi cu zi precum pliculețele de ceai și cosmeticele. Impactul lor asupra sănătății umane este îngrijorător, întrucât studiile le leagă tot mai des de inflamații, dezechilibre hormonale, stres oxidativ și afectarea sistemului reproducător, scrie Yahoo.

Totuși, un studiu publicat în Journal of Pharmaceutical Analysis arată că antocianinele – pigmenții care dau culoarea roșie, albastră sau violetă multor fructe și legume – pot oferi o protecție naturală puternică împotriva acestor riscuri.

Efectele nocive ale microplasticelor

Microplasticelor nu sunt doar poluanți de mediu – ele acționează și ca disruptori endocrini, interferând cu hormonii responsabili de reproducere, metabolism și dezvoltare.

Și mai îngrijorătoare este capacitatea lor de a traversa barierele protectoare ale organismului, cum ar fi bariera placentară și cea hemato-testiculară, permițând acumularea lor în organele reproductive, unde pot produce daune permanente.

Prezența lor toxică contribuie la inflamație și stres oxidativ, afectând celulele și crescând riscul de boli.

Cum protejează antocianinele organismul

Antocianinele acționează ca antioxidanți puternici, neutralizând radicalii liberi și reducând inflamațiile cauzate de microplastice. De asemenea, ele susțin echilibrul hormonal prin reglarea receptorilor steroizi, contribuind la protejarea sistemului hormonal și a organelor reproducătoare.

Alimente bogate în antocianine

Pentru a te apăra de efectele microplasticelor, experții recomandă consumul zilnic de alimente bogate în antocianine. Cele mai bune surse sunt:

Afinele

Murele

Merișoarele

Zmeura

Varza roșie

Cartofii dulci mov

Strugurii roșii

Orezul negru

Porumbul mov

Fructele de açai

Rodiile

Se recomandă aproximativ 50 mg de antocianine pe zi, adică aproximativ 250 de g de afine sau 125 de g de mure.

Alte metode pentru a reduce expunerea la microplastice

Folosirea recipientelor din sticlă, inox sau ceramică în locul celor din plastic;

Evitarea încălzirii mâncarii în recipiente de plastic;

Filtrarea apei potabile;

Consumul unei diete bogate în fibre și includerea de probiotice (kimchi, kefir, miso);

Consumul legumelor crucifere precum broccoli, kale și conopidă pentru a stimula detoxifierea hepatică.

Alături de alegeri conștiente privind stilul de viață, o dietă variată și colorată, bogată în antocianine, poate reprezenta cea mai eficientă strategie pe termen lung pentru protejarea organismului împotriva efectelor dăunătoare ale microplasticelor.