Care sunt grăsimile sănătoase pentru organism
În plus, grăsimile furnizează organismului acizi graşi esenţiali – Omega 3 şi Omega 6, pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar îi sunt necesari pentru o serie de procese. De asemenea, grăsimile au şi rolul de a ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile – A, D, E şi K din alimente. „Fără grăsimi, aceste vitamine absolut necesare pentru organism nu se asimilează în cantitate suficientă”, precizează dr. Corina Zugravu, lector universitar la UMF „Carol Davila”.
Grăsimile nesaturate, numite grăsimi „bune”, pot fi mononesaturate (uleiul de măsline) sau polinesaturate (uleiuri vegetale de rapiţă, de in, de floarea-soarelui, de porumb), în funcţie de tipul de acizi graşi care predomină în compoziţia lor.
O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. „Aceşti acizi sunt implicaţi în reglarea tensiunii arteriale, în coagularea sângelui, în contracţia musculară şi, în plus, ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar”, spune dr. Zugravu.
Citeşte mai multe despre grăsimile sănătoase pentru organism pe www.gandul.info.