- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (31.01.2011, 14:59)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adultă
Carenţa de omega 3 - un acid gras esenţial - din timpul vieţii intrauterine favorizează declanşarea depresiei la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience.
Urmărește
66 afișări
Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adultă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii francezi din Bordeaux Olivier Manzoni (INSERM) şi Sophie Layé (INRA), împreună cu mai mulţi colegi spanioli au descoperit că deficitul de omega 3 din creier perturbă transmisiunile nervoase, iar acest lucru se manifestă încă din stadiul intrauterin.
Autorii consideră că studiul lor a reuşit să evidenţieze primele elemente de natură biologică care sunt capabile să explice corelaţiile observate între regimurile alimentare sărace în omega 3, frecvent întâlnite în ţările industrializate, şi tulburările de dispoziţie, o clasă de afecţiuni din care face parte şi depresia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Un regim alimentar dezechilibrat, sărac în omega 3, diminuează funcţiile neuronilor implicaţi în controlul asupra comportamentelor emoţionale (depresii, anxietate etc).
Acizii graşi esenţiali sunt acele lipide pe care organismul nu poate să le sintetizeze singur şi pe care şi le procură prin alimentaţie. Echilibrul dintre ele (omega 3/ omega 6) trebuie să fie menţinut la nivelul creierului.
"Carenţele de omega 3 au un impact major în timpul perioadei de dezvoltare a creierului, atât în stadiul intrauterin, cât şi în primii ani ai copilăriei, continuând să se manifeste până în adolescenţă, la nivelul cortexului prefrontal", a declarat Sophie Layé, care recomandă alegerea unui regim alimentar variat, în detrimentul recurgerii la suplimente administrate sub forma unor pastile.
Perturbaţiile înregistrate la şoarecii folosiţi în cadrul acestui studiu, ce au fost supuşi unui regim alimentat deficitar în omega 3, se produc la nivelul a cel puţin două structuri ale creierului - cortexul prefrontal şi nucleul accumbens - implicate în procesele de recompensare, motivaţie şi reglare emoţională. Aceste zone ale creierului conţin numeroşi receptori canabinoizi (CB1R), ce au un rol strategic în transmiterea influxurilor nervoase.
În cazul şoarecilor cu un regim deficitar, aceşti receptori nu funcţionează, iar această disfuncţie este însoţită de comportamente depresive.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe