- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (24.08.2010, 14:53)
- , ,
Carenţa de vitamina D, asociată cu cancerul şi cu bolile sistemului imunitar
Vitamina D influenţează peste 200 de gene, inclusiv cele asociate cu cancerul şi cu bolile sistemului imunitar, precum scleroza în plăci, potrivit ultimelor descoperiri ale specialiştilor în domeniu, care demonstrează cât de gravă poate deveni carenţa de vitamina D în organism.
Urmărește
893 afișări
Carenţa de vitamina D, asociată cu cancerul şi cu bolile sistemului imunitar (Imagine: Mediafax Foto)
La nivel mondial, se estimează că un miliard de persoane prezintă carenţe de vitamina D, iar din acest motiv, câţiva oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Canada consideră că autorităţile în domeniu ar trebui să înceapă să recomande administrarea unor suplimente cu această vitamină persoanelor vizate.
"Studiul nostru demonstrează într-un fel destul de dramatic influenţa largă pe care vitamina D o exercită asupra stării de sănătate", a declarat Andreas Heger, de la Functional Genomics Unit din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.
Vitamina D influenţează ADN-ul uman prin intermediul unor structuri numite "receptori de vitamina D", care se conectează în locuri specifice ale genomului uman. Cercetătorii au realizat o hartă a acestor locuri şi au identificat peste 200 de gene influenţate direct de aceşti receptori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Carenţa de vitamina D este un cunoscut factor de risc pentru declanşarea rahitismului şi, potrivit unor dovezi recente, stimulează declanşarea unor maladii imunitare, precum scleroza în plăci, artrita reumatoidă şi diabetul de tipul 1, dar şi anumite tipuri de cancer şi chiar demenţă.
Ţinând cont de aceste informaţii, cercetătorii au analizat acele regiuni de pe harta genomului uman asociate maladiilor enumerate mai sus pentru a vedea dacă în aceste zone existau concentraţii ridicate de receptori de vitamina D. Cercetătorii au descoperit concentraţii "semnificative" de receptori de vitamina D în regiunile asociate cu mai multe maladii autoimune comune, precum scleroza în plăci, diabetul de tipul 1 şi boala lui Crohn, dar şi în regiuni asociate unor tipuri de cancer precum leucemie şi cancerul colorectal.
Studiul a fost publicat în revista Genome Research.
Cea mai mare cantitate de vitamina D este sintetizată pe cale naturală de organism, prin expunerea pielii la soare. Vitamina D se găseşte în uleiul din ficat de peşte, ouă şi carnea grasă de peşte - somon, hering şi macrou -, putând fi administrată şi sub forma unui supliment alimentar.
Deşi nu a fost stabilită o doză zilnică optimă de vitamina D, experţii în domeniu recomandă o cantitate cuprinsă între 25 şi 50 de micrograme.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Vitamina D activează sistemul imunitar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe