- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- VANCOUVER, (08.10.2009, 13:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Cartea de identitate" a cancerului mamar, realizată în premieră de cercetători
Prima "carte de identitate" a unui cancer, cel mamar, a fost realizată de oamenii de ştiinţă canadieni, care au declarat, miercuri, că această descoperire deschide calea pentru punerea la punct a unor noi tratamente personalizate împotriva acestei maladii.
Urmărește
61 afișări
"Cartea de identitate" a cancerului mamar, realizată în premieră de cercetători (Imagine: Mediafax Foto)
Folosind o nouă tehnologie, mai rapidă şi mai ieftină, o echipă de la Agenţia de oncologie din Columbia Britanică (Canada) a reuşit în premieră secvenţierea genomului unei tumori mamare. Ei au reuşit, totodată, să identifice mutaţiile care permit propagarea cancerului în organism.
Studiul a fost coordonat de medicul Samuel Aparicio şi a fost publicat în revista Nature.
"O femeie din nouă dezvoltă cancer mamar, iar această maladie reprezintă 29% din totalul cancerelor diagnosticate în rândul femeilor din Columbia Britanică", a declarat ministrul Sănătăţii din această provincie canadiană, Kevin Falcon, adăugând că "această descoperire oferă o rază de speranţă miilor de femei atinse de această maladie teribilă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Posibilităţile terapeutice oferite de această descoperire pentru cercetările viitoare sunt considerabile, este de părere Samuel Aparicio, fost profesor la universitatea Cambridge din Marea Britanie.
Cercetătorii au studiat timp de nouă ani evoluţia carcinomului metastatic mamar, acest tip de tumoare reprezentând 10% din totalul cancerelor la sân.
Identificând 32 de mutaţii, ei au încercat să determine numărul de anomalii prezente în tumoarea iniţială. În total, cercetătorii au decodat aproximativ trei miliarde de combinaţii ale acidului dezoxiribonucleic (ADN) prezente în genomul acestei tumori.
"Rezultatul a fost surprinzător", au concluzionat cercetătorii canadieni, deoarece doar cinci din cele 32 de mutaţii erau prezente în toate celulele tumorii originale, acestea fiind astfel identificate drept agenţi declanşatori ai maladiei.
Până la acest studiu, oamenii de ştiinţă nu bănuiau că cele cinci mutaţii ar putea juca un rol în declanşarea cancerului.
Cercetătorii canadieni au folosit o nouă generaţie de dispozitive de secvenţiere a ADN-ului, economisind astfel timp şi bani.
După ce genomul uman a fost secvenţiat în premieră, în 2001, în cadrul unui proiect ştiinţific care a costat aproape trei miliarde de dolari, costul acestei proceduri nu a încetat să scadă. O echipă de cercetători de la universitatea americană Stanford a realizat un adevărat record în acest domeniu, anunţând, în această vară, că a reuşit să secvenţieze genomul unuia dintre cercetătorii implicaţi în acest proiect cu un buget mai mic de 50.000 de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe