Cercetătorii de la Universitatea din Calgary şi Alberta’s Royal Tyrell Museum au declarat că acest cuib, dezgropat în nordul statului Montana, în 1990, aparţine cel mai probabil uneia din cele două specii de dinozauri carnivori de talie mică cunoscute.
Cele două specii vizate sunt "ceanagnathide", care seamăna cu un struţ modern, şi dromeozaurii, care erau prădători. Ambele specii erau de talie mică şi au multe puncte comune cu păsările de astăzi.
Cuibul a conţinut 12 ouă, din care s-au păstrat fragmente fosilizate.
"Pe baza caracteristicilor acestor ouă, credem că avem de-a face cu un cuib ce a aparţinut prădătorului de talie mică, dar nu putem fi 100% siguri şi nu putem respinge posibilitatea ca ele să aparţină celeilalte specii", a declarat Francois Therrien, paleontolog la Royal Tyrell Museum şi coordonator al acestui studiu.
Cuiburile de dinozauri carnivori sunt extrem de rare. Până în prezent, un singur alt exemplar a fost descoperit în America de Nord, un cuib vechi de 67 milioane de ani aparţinând speciei Troodon, localizat tot în statul Montana.
Darla Zelenitsky, specialist în paleontologie în cadrul Universităţii Calgary, susţine că acel cuib, de forma unei mici movile înalte de 50 de centimetri, care adăpostea ouăle, aparţinuse de fapt unor prădători carnivori de talie mică.
Therrien a declarat că această descoperire oferă oamenilor de ştiinţă informaţii valoroase despre reproducerea dinozaurilor carnivori de talie mică, completând datele lipsă şi oferind un alt unghi de vedere asupra evoluţiei felului în care păsările depun ouă şi le clocesc.
"Acest cuib dovedeşte că păsările moderne nu sunt unice în felul lor de a se reproduce", a declarat Therrien. "Ele au moştenit o serie de caracteristici în privinţa felului de a depune ouăle de la strămoşii lor, dinozaurii", a completat Therrien.
Cuibul a fost achiziţionat de Royal Tyrrell Museum în 2006 şi va fi expus într-un muzeu din Drumheller, statul Alberta.