Cât alcool este prea mult? Experţii explică diferenţa dintre consumul excesiv şi consumul intensiv

În perioada sărbătorilor, când consumul de alcool tinde să crească, specialiştii trag un semnal de alarmă şi explică ce înseamnă, de fapt, să bei prea mult.

Urmărește
8655 afișări
Imaginea articolului Cât alcool este prea mult? Experţii explică diferenţa dintre consumul excesiv şi consumul intensiv

Cât alcool este prea mult? Experţii explică diferenţa dintre consumul excesiv şi consumul intensiv

Conform Institutului Naţional pentru Abuzul de Alcool şi Alcoolism (NIAAA), „consumul excesiv" sau „binge drinking" înseamnă să bei suficient alcool în aproximativ două ore pentru a atinge o concentraţie în sânge de 0,08% sau mai mult, transmite Live Science.

În termeni practici, acest lucru înseamnă patru sau mai multe băuturi pentru femei şi cinci sau mai multe pentru bărbaţi, într-un interval de două ore.

O băutură standard în SUA conţine 14 grame de alcool pur, echivalentul a 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 45 ml de băuturi spirtoase.

Există şi un comportament şi mai periculos, numit „consum intensiv", care înseamnă consumul dublu faţă de pragurile menţionate - cel puţin 10 băuturi pentru bărbaţi sau opt pentru femei în două ore. Femeile sunt mai vulnerabile la efectele alcoolului deoarece corpul lor conţine mai multă grăsime şi mai puţină apă decât al bărbaţilor, ceea ce face ca alcoolul să se concentreze mai puternic în sânge.

Efectele imediate ale consumului excesiv includ reflexe încetinite, care pot duce la accidente şi căderi, comportamente riscante, precum relaţii sexuale neprotejate sau violenţă, pierderi de memorie, în cazuri extreme, intoxicaţie severă care poate duce la comă sau deces.

Pe termen lung, consumul repetat de alcool poate provoca boli de ficat, hipertensiune şi boli cardiovasculare, neuropatie alcoolică, cu simptome precum amorţeală şi dureri în braţe şi picioare, risc crescut de cancer la esofag, stomac, pancreas şi ficat, dezechilibru al bacteriilor intestinale şi inflamaţie cronică sau dezvoltarea unei tulburări legate de consumul de alcool.

Specialiştii recomandă persoanelor îngrijorate de consumul lor de alcool să se adreseze unui profesionist în domeniul sănătăţii. Există multiple opţiuni de tratament, de la programe de internare până la consiliere în ambulatoriu şi medicamente care reduc pofta de alcool, precum naltrexona.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici