- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (03.04.2024, 12:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât e ceasul pe Lună? Casa Albă cere NASA să stabilească fusul orar de pe Lună. Timpul este diferit: "Acelaşi ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mişca cu o viteză diferită"
Casa Albă a cerut NASA să stabilească un standard de timp unificat pentru Lună şi alte corpuri cereşti, în timp ce Statele Unite urmăresc să stabilească norme internaţionale în spaţiu, pe fondul unei curse pentru Lună în creştere între naţiuni şi companii private, relatează Reuters.
Urmărește
1186 afișări
Casa Albă cere NASA să stabilească fusul orar de pe Lună. Timpul este diferit: "Acelaşi ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mişca cu o viteză diferită pe Lună"
Şeful Biroului de politică ştiinţifică şi tehnologică al Casei Albe (OSTP), potrivit unei note consultate de Reuters, a instruit agenţia spaţială să colaboreze cu alte părţi ale guvernului american pentru a elabora un plan până la sfârşitul anului 2026 pentru stabilirea a ceea ce a numit un timp lunar coordonat (LTC).
Forţa gravitaţională diferită, şi potenţial alţi factori, pe Lună şi pe alte corpuri cereşti schimbă modul în care se desfăşoară timpul în raport cu modul în care este perceput pe Pământ. Printre altele, LTC ar oferi un punct de referinţă pentru măsurarea timpului pentru navele spaţiale şi sateliţii lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.
"Acelaşi ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mişca cu o viteză diferită pe Lună", a declarat într-un interviu Kevin Coggins, şeful departamentului de comunicaţii spaţiale şi navigaţie al NASA.
În nota şefului OSTP, Arati Prabhakar spune că pentru o persoană aflată pe Lună un ceas bazat pe Pământ ar părea să piardă în medie 58,7 microsecunde pe zi terestră şi ar veni cu alte variaţii periodice care ar îndepărta şi mai mult timpul lunar de timpul terestru.
În cadrul programului său Artemis, NASA îşi propune să trimită misiuni de astronauţi pe Lună în următorii ani şi să stabilească o bază lunară ştiinţifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte.
Un oficial OSTP a declarat că, fără un standard de timp lunar, ar fi dificil să se asigure că transferurile de date între navele spaţiale sunt sigure şi că comunicaţiile dintre Pământ, sateliţii lunari, bazele şi astronauţii sunt sincronizate.
Discrepanţele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori de cartografiere şi localizare a poziţiilor de pe Lună sau de pe orbită, a spus oficialul.
"Imaginaţi-vă dacă lumea nu şi-ar sincroniza ceasurile la aceeaşi oră - cât de perturbator ar putea fi acest lucru şi cât de provocator ar deveni lucrurile de zi cu zi", a spus oficialul.
Pe Pământ, majoritatea ceasurilor şi fuselor orare se bazează pe timpul universal coordonat, sau UTC. Acest standard recunoscut la nivel internaţional se bazează pe o vastă reţea globală de ceasuri atomice plasate în diferite locaţii din întreaga lume. Acestea măsoară schimbările în starea atomilor şi generează o medie care, în cele din urmă, alcătuieşte o oră precisă.
Implementarea de ceasuri atomice pe suprafaţa lunară ar putea fi necesară, potrivit oficialului OSTP.
Oficialul a mai spus că, pe măsură ce activităţile comerciale se extind pe Lună, un standard de timp unificat ar fi esenţial pentru coordonarea operaţiunilor, asigurarea fiabilităţii tranzacţiilor şi gestionarea logisticii comerţului lunar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe