Cât timp mai ai de trăit? Un test de sânge poate determina momentul aproximativ al morţii

Un nou test de sânge poate determina momentul aproximativ al morţii unei persoane, măsurând compoziţia telomerilor - capetele cromozomilor - care reprezintă unul dintre cei mai precişi indicatori ai ratei de îmbătrânire.

Urmărește
11151 afișări
Imaginea articolului Cât timp mai ai de trăit? Un test de sânge poate determina momentul aproximativ al morţii

Cât timp mai ai de trăit? Un test de sânge poate determina momentul aproximativ al morţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suzy Greaves, în vârstă de 43 de ani, ai cărei părinţi au murit la 47 şi 53 de ani din cauza cancerului, poate afla cu aproximaţie cât timp va trăi, scrie dailymail.co.uk.

Testul creat de cercetătorii din Spania va fi disponibil în câteva luni şi va costa 400 de lire.

Maria Blasco, de la Centrul Naţional de Cercetare a Cancerului din Madrid este inventatoarea noului test. Aceasta declară că testul va spune dacă vârsta biologică a unei persoane, dată de lungimea telomerilor, este mai mică sau mai mare decât vârsta cronologică.

Testul poate oferi o estimare a timpului pe care o persoană îl are de trăit, însă este acest lucru o idee bună?

Suzy Greaves este de părere că oamenii nu se gândesc la moarte, pretinzând că au tot timpul din lume pentru a face schimbările care îi vor face fericiţi în viaţă. Însă atunci când devin conştienţi de fragilitatea vieţii, îşi pot da seama de lucrurile cu adevărat importante.

"Moartea părinţilor mei m-a determinat să nu mai fac compromisuri şi să îmi urmez visul. Am învăţat că viaţa poate fi scurtă, aşa că am decis să o trăiesc la maxim. Deşi atunci nu am ştiut acest lucru, folosirea morţii ca sursă de inspiraţie pentru viaţă a devenit un model de dezvoltare personală", a declarat Suzy Greaves.

Cum funcţionează testul mortalităţii:

Testul măsoară dimensiunea telomerilor. Cu cât aceştia sunt mai lungi, cu atât şansele la o viaţă lungă sunt mai mari.

Telomerii protejează ADN-ul împotriva uzurii şi rupturii. Din momentul în care suntem concepuţi, telomerii încep să se scurteze. Începând cu vârsta mijlocie, telomerii sunt atât de scurţi încât nu mai pot proteja ADN-ul. Acesta este motivul pentru care pielea începe să se lase, iar sistemul imunitar devine fragil. Există şi riscul apariţiei diabetului sau a bolilor de inimă.

Însă ce persoane ar face acest test?

"Persoana care vrea această informaţie este probabil cineva care vrea să aibă control complet asupra vieţii sale, aşa că va dori să ştie ce să facă pentru a schimba lucrurile pentru un viitor mai bun", spune Nigel Sage, psiholog pentru bolnavii de cancer la Centrul Beacon din Farnham, Surrey.

Desigur, niciun test nu poate determina exact momentul morţii unei persoane. Chiar dacă lungimea telomerilor sugerează o viaţă lungă, se pot întâmpla accidente care pot provoca moartea.

Contemplarea şi conştientizarea morţii este practicată încă din antichitate, iar în zilele noastre devine un subiect din ce în ce mai dezbătut.

"O lună de trăit: 30 de zile pentru o viaţă fără regrete", scrisă de soţii Kerry şi Chris Shook, a devenit un best-seller datorită întrebării pe care o pune: "Dacă ai mai avea doar o lună de trăit, ce ai schimba?".

Un blog scris de jurnalista Patti Digh după ce tatăl său vitreg a fost diagnosticat cu cancer, care pune întrebarea "Ce aş face astăzi dacă aş mai avea doar 37 de zile de trăit?" a fost nominalizat ca cel mai bun blog din toate timpurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici