- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- GENEVA, (09.11.2009, 17:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câteva firimituri de pâine au provocat un scurtcircuit la o instalaţie a LHC
Câteva firimituri dintr-o bucată de pâine, scăpate de o pasăre pe una dintre instalaţiile externe ale acceleratorului de particule (LHC) de la Centrul european pentru cercetare nucleară (CERN), au provocat, în urmă cu o săptămână, un scurtcircuit la sistemul de răcire al dispozitivului.
Urmărește
171 afișări
Câteva firmituri de pâine au provocat un scurtcircuit la o instalaţie a LHC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit comunicatului oficial emis de CERN, citat de AFP, scurtcircuitul s-a produs la o instalaţie electrică exterioară ce alimentează sectoarele 7-8 şi 8-1 ale acceleratorului de particule (Large Hadron Collider).
Şocul provocat de căderea bucăţilor de pâine pe acea instalaţie electrică a provocat "o întrerupere a operaţiunilor sistemului criogenic al LHC", se afirmă în comunicatul CERN.
"Aceste firimituri de pâine au produs o uşoară încălzire, de la zero absolut (-273,15 grade Celsius) la -268 de grade Celsius", a precizat Renilde Vanden Broeck, purtătoare de cuvânt CERN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
"Totul a revenit la normal câteva ore mai târziu, iar operaţiunile au putut fi reluate în noaptea de 5 noiembrie", a spus aceasta.
Experţii CERN doresc să rămână în continuare prudenţi în declaraţii, dezamăgiţi de defecţiunile produse la cel mai mare accelerator de particule din lume, instalaţie care ar trebui să permită obţinerea unor progrese majore în descifrarea compoziţiei materiei şi universului.
CERN a declanşat operaţiunile de răcire a miezului acceleratorului, această etapă fiind necesară pentru repornirea LHC la mijlocul lunii noiembrie, la peste un an de la producerea a două pene succesive, la câteva zile de la inaugurarea oficială a acestuia, în septembrie 2008.
A doua pană, foarte gravă, a provocat distrugerea a 53 de magneţi, care au necesitat reparare sau înlocuire. În plus, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul acestui cilindru de 27 de kilometri, aflat la o adâncime de 100 de metri sub pământ, de o parte şi de alta a frontierei franco-elveţiene, în apropiere de oraşul Geneva.
Construirea acestui accelerator de o precizie de neegalat a necesitat peste 12 ani, mobilizând peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de circa 3,76 miliarde de euro.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe