Câteva informaţii utile despre insomnie

Insomnia constă în dificultatea de a adormi, în mod repetat, sau de a beneficia de o bună calitate a somnului, în ciuda existenţei condiţiilor adecvate, care conduc, în final, la scăderea performanţelor şi a tonusului în timpul zilei, informează femalefirst.co.uk.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Câteva informaţii utile despre insomnie

Câteva informaţii utile despre insomnie (Imagine: Mediafax Foto)

Atunci când insomnia se manifestă în mod constant şi pe o perioadă lungă de timp, ea poartă denumirea de insomnie cronică.

Aproximativ o treime din persoanele adulte au suferit din cauza insomniei în ultimele 12 luni. Pentru cei mai mulţi dintre ei, a fost doar o problemă temporară, dar pentru aproximativ o zecime din populaţia adultă, ea a devenit o maladie cronică, având consecinţe grave asupra calităţii vieţii lor.

Există mai multe tipuri de insomnie. De exemplu, o treime dintre persoanele care suferă de insomnie nu au probleme când trebuie să adoarmă, dar se trezesc mult mai devreme decât ar fi trebuit şi nu mai reuşesc să adoarmă.

Doi dintre indicatorii uzuali ai problemelor legate de somn sunt stresul şi îngrijorările. Unii oameni sunt extrem de vulnerabili, deoarece prezintă o reacţie extremă în faţa stresului, precum persoanele care sunt deprimate, cele care suferă de maladii cronice sau care se confruntă cu probleme dificile în viaţă, precum dificultăţile din relaţia de cuplu.

Alte cauze comune sunt bolile fiziologice care provoacă durere, zgomotul ambiental, depresia, lucrul în schimburi, consumul excesiv de cafea sau de alcool şi efectele secundare provocate de anumite medicamente. Insomnia apare cu o frecvenţă mult mai mare la persoanele în vârstă.

Odată identificate, problemele legate de somn pot fi agravate chiar de către convingerile şi comportamentele persoanelor afectate. Ele îşi fac adeseori griji mult prea mari referitoare la efectele lipsei somnului asupra propriului organism şi vor încerca să adoarmă, apelând fie la somnul din timpul zilei sau prelungindu-l pe cel de dimineaţă, afectând astfel bioritmul, fie apelând la diverse medicamente şi la alcool, considerând că această metodă îi va ajuta. Un cerc vicios format de stres şi lipsa somnului se creează în acest fel foarte repede şi el se perpetuează după ce factorii iniţiali au dispărut.

Insomnia produce o oboseală excesivă în timpul zilei, care poate să provoace accidente, infecţii recurente (lipsa somnului blochează sistemul imunitar), conduce la o slabă putere de concentrare, la irascibilitate, la diverse probleme profesionale şi în viaţa personală. În cazul copiilor, ea poate fi asociată cu un ritm lent de creştere.

Somniferele pot să fie prescrise doar pentru o scurtă perioadă de timp, după ce cauza declanşării insomniei a fost identificată, de exemplu în cazul în care o persoană a pierdut pe cineva drag sau a efectuat o călătorie foarte lungă cu avionul şi nu mai poate să doarmă din cauza diferenţei de fus orar.

În orice caz, medicii susţin că este recomandat să se încerce mai întâi suprimarea cauzei care a provocat insomnia, pentru a reveni la un somn normal, prin schimbări de comportament şi ale stilului de viaţă. De exemplu, asiguraţi-vă mai întâi că patul este confortabil şi că în dormitor este linişte şi întuneric. Încercaţi să respectaţi o anumită rutină, mergând la culcare şi trezindu-vă la aceleaşi ore, evitând somnul din timpul zilei. Încercaţi, totodată, să nu lucraţi sau să priviţi la televizor când sunteţi în dormitor.

Specialiştii promovează ideea evitării stimulentelor precum cofeina, nicotină şi alcool. Un program zilnic de exerciţii fizice, o ceaşcă de lapte cald înainte de culcare sau ceaiuri din plante naturale precum valeriană şi muşeţel pot fi şi ele de ajutor în combaterea eficientă a insomniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici