Câteva tehnici de respiraţie pentru energizarea organismului

Deşi oamenii respiră în medie de 20.000 de ori pe zi, cei mai mulţi dintre noi nu acordă o importanţă prea mare felului în care respiră. Studiile precedente au relevat faptul că unul din zece britanici suferă de hiperventilaţie, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
3011 afișări

Prin ameliorarea tehnicilor de respiraţie, oamenii pot să combată de o manieră eficientă durerile, anxietatea, astmul şi letargia.

"O respiraţie corectă ajută digestia şi, aşa cum a fost dovedit, relaxează creierul şi diminuează durerea", afirmă medicul neurolog David Lewis de la Sussex University. "O respiraţie incorectă vă face să deveniţi nervoşi, deprimaţi şi predispuşi la atacuri de panică", a adăugat acelaşi specialist britanic.

Prezentăm mai jos câteva tehnici de respiraţie recomandate pentru o serie de afecţiuni comune.

Durere - O respiraţie adâncă abdominală, controlată, activează sistemul nervos parasimpatic, considerat "frâna organismului", deoarece reduce tensiunea şi durerea.

Întindeţi-vă pe spate, plasând o mână pe torace şi o mână pe stomac. Inspiraţi încet folosindu-vă muşchii abdominali, timp de cinci secunde, imaginându-vă o minge de plajă care se umflă în stomacul dumneavoastră. Expiraţi lent, timp de cinci secunde, imaginându-vă cum aceeaşi minge începe să se dezumfle. Mâinile dumneavoastră trebuie să vă confirme faptul că respiraţia vine din stomac, nu din piept. Repetaţi acest procedeu timp de două-trei minute, de două ori pe zi.

Anxietate - Respiraţia ritmată este o tehnică utilizată pe scară largă pentru a trata hiperventilaţia şi anxietatea. Întindeţi-vă pe pat, cu o mână pe piept şi o mână pe abdomen, imediat sub cutia toracică. Inspiraţi pe nas. Mâna de pe stomac trebuie să se ridice şi să coboare mai mult, comparativ cu mâna de pe piept. Adoptaţi o frecvenţă de 12-20 de respiraţii pe minut, făcând o mică pauză între fiecare inspiraţie şi fiecare expiraţie.

Astm - Tehnicile de respiraţie folosite de adepţii yoga au rezultate bune în cazul pacienţilor suferind de astm. În timp ce expiraţi, încordaţi muşchii cefei la fel cum o faceţi atunci când aburiţi un pahar suflând în interiorul acestuia. După câteva expiraţii, încordaţi aceiaşi muşchi şi atunci când inspiraţi. Închideţi gura şi începeţi să respiraţi doar pe nas, încordând în continuare muşchii cefei. Respirând astfel, ar trebui să produceţi un zgomot puternic când inspiraţi şi expiraţi pe nas. Procedaţi astfel timp de cinci minute pe zi.

Letargie - Respiraţia "Soare-Lună" este un alt tip de respiraţie yoga, graţie căreia muşchii şi creierul sunt mai bine aprovizionaţi cu oxigen, iar organismul devine mult mai alert. Apăsând pe o nară, inspiraţi adânc timp de trei secunde pe cealaltă nară. Eliberaţi nara obturată, acoperiţi-o pe cealaltă şi expiraţi printr-un suflu rapid, timp de o jumătate de secundă, ca şi cum aţi sufla în lumânările de pe tort. Această tehnică activează muşchiul diafragmei. Continuaţi să expiraţi timp de trei secunde, pentru a vă goli plămânii. Repetaţi, inspirând prin nara cu care aţi expirat. Practicaţi această metodă timp de cinci minute, de două ori pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici