- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (05.12.2008, 12:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Căutarea formelor de viaţă pe Marte, amânată până în 2011
Lansarea sondei americane Mars Science Laboratory (MSL), care trebuie să determine dacă formele de viaţă au existat sau mai există încă pe Marte, a fost amânată cu doi ani, până în 2011, din motive tehnice, a anunţat, joi, NASA.
Urmărește
20 afișări
Mars Science Laboratory (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu vom putea fi pregătiţi pentru lansarea MSL la data sperată", în toamna lui 2009, a declarat, joi, Michael Griffin, administratorul NASA, în timpul unei conferinţe de presă. "Am amânat-o pentru 2011", a adăugat Griffin.
Posibilitatea lansărilor către Marte apare o dată la 26 de luni, din cauza alinierii planetelor, au adăugat experţii NASA, precizând că următoarea fereastră de lansare va exista între octombrie şi decembrie 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
La jumătatea lunii octombrie, NASA indicase că îşi menţine proiectul de lansare a sondei la sfârşitul anului 2009, în ciuda problemelor tehnice şi a unei depăşiri de buget cu care se confruntă.
Amânarea lansării va aduce o creştere de aproximativ 400 de milioane de dolari la bugetul alocat acestui proiect, care are ca scop să determine dacă vreo formă de viaţă a existat sau există în continuare pe Marte.
Costul proiectului a depăşit în prezent suma de 2,3 miliarde de dolari, potrivit estimărilor NASA, comparativ cu 1,63 miliarde de dolari, la începutul proiectului, în 2006.
Această amânare ar putea să însemne că şi alte proiecte de explorare a planetei, prevăzute pentru 2010 şi 2011, ar putea fi amânate şi ele, dar nicio anulare a acestora nu a fost prevăzută, a explicat NASA, care intenţionează să trimită o misiune cu echipaj uman pe Marte, până în 2037.
"Încercarea de lansare din 2009" a fost exclusă deoarece aceasta ar fi implicat "prea multe riscuri", a explicat Michael Griffin. "Un eşec ar fi fost de neconceput", a declarat Ed Weiler, administratorul asociat al agenţiei americane. Importanţa ştiinţifică a acestui proiect era mult prea mare, iar "investiţia făcută din banii contribuabililor ne obligă să fim absolut siguri că am făcut tot ce era posibil pentru a asigura succesul misiunii", a adăugat Weiler.
Problemele tehnice descoperite până în prezent, ce vizau mecanismul de acţionare a braţului articulat şi cel al roţilor sondei, nu au fost, deocamdată, rezolvate.
MSL include în total 31 de mecanisme, dar NASA nu a avut suficient timp să le testeze până în prezent. Problemele tehnice sunt provocate mai ales de defectele de fabricaţie ale pieselor.
Alimentată printr-o baterie nucleară, sonda poate să trimită cele mai bune instrumente pe planeta roşie, a patra din sistemul nostru solar şi a doua cea mai mică planetă, după Mercur.
Odată ce va atinge solul marţian, la un an după lansare, sonda, de mărimea unui vehicul 4x4, va colecta eşantioane de sol şi roci pe care le va analiza.
NASA a trimis deja pe Marte mai multe sonde de explorare.
Citeşte şi:
Sonda Phoenix a colectat primul eşantion de sol analizabil de pe Marte
Sonda Phoenix a descoperit substanţe potenţial toxice pe Marte
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe