Video CAUZA distrugerii rachetei Falcon a companiei SpaceX, care ar fi trebuit să ajungă pe ISS - VIDEO

O clemă metalică defectă din structura rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX a provocat cel mai probabil explozia care a dus la distrugerea acestui lansator spaţial la doar câteva minute după lansare, în Florida, luna trecută, a dezvăluit luni Elon Musk, patronul firmei americane, citat de Reuters.

Urmărește
697 afișări

Accidentul de pe 28 iunie, care a distrus încărcătura de tip cargo ce ar fi trebuit să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a reprezentat cea de-a treia misiune ratată de aprovizionare a avanpostului spaţial din ultimele opt luni. Explozia unei rachete Orbital ATK a distrus o capsulă Cygnus cu rol de aprovizionare în octombrie 2014, iar un vehicul rusesc de tip cargo Progress a eşuat la rândul său în încercarea de ajunge pe orbită în aprilie 2015.

Elon Musk, fondator şi CEO al companiei SpaceX, a spus că lansările rachetelor din gama Falcon vor fi reluate cel mai devreme în septembrie. Compania americană intenţionează, de asemenea, să amâne debutul zborurilor cu noul lansator greu din gama Falcon până în primăvara anului 2016.

O clemă defectă sau un lonjeron, care susţinea rezervorul de heliu al rachetei Falcon 9 şi trebuia să presurizeze rezervorul cu oxigen lichid din etajul superior al lansatorului, a reprezentat cel mai probabil cauza accidentului de luna trecută, a spus Elon Musk.

Magnatul american spune că acea clemă, provenind de la un furnizor pe care a refuzat să îl numească, a fost construită din oţel certificat să suporte forţa exercitată de o greutate de 4.536 kilograme, însă, după câte se pare, a cedat la o forţă exercitată de 907 kilograme.

SpaceX intenţionează nu doar să cumpere cleme noi, cel mai probabil de la un furnizor diferit, ci şi să testeze fiecare clemă înainte de instalarea acestora în rezervoarele viitoarelor rachete ale sale.

SpaceX a lansat cu succes rachete din gama Falcon 9 de 18 ori de la debutul acestor lansări în 2010 şi până la eşecul înregistrat pe 28 iunie. În timpul acelor lansări, câteva mii de cleme similare au funcţionat fără probleme.

SpaceX are un portofoliu de comenzi de peste 50 de lansări spaţiale, valorând circa 5 miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici