Cazul care generase multe speranţe: Bebeluşul american "vindecat" cu antiretrovirale, testat seropozitiv

O fetiţă americană născută seropozitivă, care părea că s-a vindecat după ce medicii i-au administrat un tratament agresiv cu antiretrovirale la puţin timp după naştere, prezintă din nou în organismul ei virusul HIV, au anunţat joi cercetătorii, în rândul cărora acest caz generase multe speranţe.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Cazul care generase multe speranţe: Bebeluşul american "vindecat" cu antiretrovirale, testat seropozitiv

Bebeluşul american "vindecat" cu antiretrovirale, testat seropozitiv (Imagine: Shutterstock)

Fetiţa, în vârstă de patru ani, s-a născut în statul american Mississippi, dintr-o mamă infectată cu HIV, virusul imunodeficienţei umane, care cauzează SIDA, informează AFP. Ea a primit antiretrovirale la mai puţin de 30 de ore după naştere, mult mai devreme decât prevăd procedurile medicale aplicabile în cazul bebeluşilor cu grad ridicat de infectare.

Pacienta a fost tratată până la vârsta de 18 luni, după care medicii i-au pierdut urma vreme de 10 luni. În acea perioadă, bebeluşul nu a primit niciun tratament.

Niciunul dintre testele sangvine efectuate ulterior nu a detectat prezenţa HIV.

"În general, atunci când tratamentul este oprit, nivelurile de HIV din organism reîncep să crească în câteva săptămâni, nu în câţiva ani", a explicat Deborah Persaud, medic specialist în boli infecţioase la Centrul pediatric Johns-Hopkins din Baltimore. Cazul fetiţei americane a fost considerat de comunitatea medicală drept unul "fără precedent".

Povestea ei a generat multe speranţe în rândul medicilor care credeau că un tratament ultraprecoce administrat bebeluşilor seropozitivi ar putea să îi ajute să se vindece.

Însă, un test de rutină realizat la începutul acestei luni a relevat faptul că fetiţa prezintă niveluri detectabile de HIV în sânge, asociate cu o cantitate mai mică de limfocite şi cu prezenţa anticorpilor care dovedesc faptul că virusul a reapărut în corpul ei.

"Desigur, este vorba de o recidivă foarte dezamăgitoare pentru copil, pentru medicii implicaţi în tratamentul ei şi pentru cercetătorii specializaţi în HIV/ SIDA", a declarat, cu regret, Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) din Statele Unite.

Potrivit medicului Fauci, fetiţa, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este din nou supusă tratamentului cu antiretrovirale şi se simte bine.

"Cazul acestui copil din Mississippi arată că tratamentul precoce cu antiretrovirale nu a eradicat complet rezervorul de celule infectate de HIV. Însă tratamentul ar putea să îi fi limitat considerabil dezvoltarea şi i-a permis pacientei să evite să ia antiretrovirale pentru o perioadă îndelungată", a explicat el.

Cercetătorii vor încerca în perioada următoare să înţeleagă mai bine felul în care fetiţa din Mississippi a putut să prezintă o remisie şi apoi o recidivă a HIV în organism.

Cazul ei a fost prezentat pe larg în revista ştiinţifică New England Journal of Medicine în 2013.

La începutul anului, un caz similar a fost semnalat în California. O fetiţă născută şi ea seropozitivă a fost tratată imediat după naştere cu antiretrovirale. La 11 luni după naştere, medicii nu au detectat nicio urmă de infecţie în organismul ei.

Dar în acel caz medicii continuă să administreze pacientei medicamente antiretrovirale şi nu intenţionează să oprească tratamentul înainte ca aceasta să împlinească vârsta de doi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici