Ce beneficii pot aduce fructele toamnei organismului tău. Vedetele sezonului

Toamna este sezonul fructelor coapte şi al legumelor frumos colorate, bogate în vitamine şi nutrienţi. Este important să consumăm cât mai multe produse naturale, fructe şi legume care să asigure organismului substanţe nutritive, antioxidanţi şi flavonoizi, care să reducă radicalii liberi şi stresul oxidativ rezultat din procesul de ardere al alimentelor, atât de nocive sănătăţii.

Urmărește
2033 afișări
Imaginea articolului Ce beneficii pot aduce fructele toamnei organismului tău. Vedetele sezonului

Ce beneficii pot aduce fructele toamnei organismului tău. Vedetele sezonului

Merele, strugurii, zmeura perele, prunele, gutuile sunt vedetele sezonului de toamnă, au un conţinut bogat în vitamine şi fibre, asigură o digestie optimă şi un tranzit normal.

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID ce avantaje au fructele toamnei pentru organism:

Merele au în compoziţie minerale precum magneziu, calciu, cupru, dar şi o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important îl au pectinele care participă la buna funcţionare a aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal şi absorbind deşeurile şi toxinele, putând preveni astfel cancerul de colon.

Prin vitamina A se stimulează secreţia mucusului intestinal, care are rol protector şi participă la prevenirea ulcerului, dar şi la dezinfecţia intestinului.

Un alt rol important al pectinelor din măr este acela de a scădea valoarea colesterolului sangvin, fiind un adjuvand natural tratamentului hipocolesterolemiant.

Mărul este sursă importantă de flavonoizi, are aproprietăţi antioxidante şi efecte benefice în prevenţia unor afecţiuni cronice sau degenerative. Recomand pacienţilor consumul de mere în regimurile de slăbire, deoarece au zaharuri necesare bunei funcţionări a organismului, au un uşor efect diuretic şi o încărcătură calorică scăzută.

Perele sunt fructe zemoase şi dulci, înrudite cu gutuile şi merele. Prin conţinutul lor asigură 15 % din aportul zilnic de fibre, având şi proprietăţi hipocolesterolemiante.

Susţin consumul de pere, deoarece au un conţinut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar şi în vitamine din grupul B. Ele reprezintă o sursă de vitamine, A, B1, B2, E,  dar au şi caroten şi acid folic, cu rol remineralizant.

Sunt recomandate persoanelor astenice, anemice. Perele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ şi depurativ, fiind un adjuvant în alimentaţia pacienţilor care suferă de constipaţie cronică.

Strugurii intră în categoria fructelor cu o cantitate mare de zaharuri. Sunt gustoşi şi parfumaţi, înglobează o cantitate importantă de antioxidanţi, dar îngraşă. Cuprind substanţe utile îmbunătăţirii circulaţiei şi flexibilităţii vaselor de sânge, atât fructul în sine, cât şi sâmburele.

Produsul fermentat, vinul, este un aliment util atunci când este consumat ocazional, în cantităţi mici, adică, 1-2 pahare, nu mai mult de 1-2 ori pe săptămână. În Italia, zona Sardinia, trăieşte populaţia masculină cea mai longevivă din Europa, acest fapt datorându-se unui tip de vin roşu, sec, care se numeşte Cannonau.

Citiţi continuarea articolului pe csid.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici