Ce este energia întunecată şi ce legătură are cu expansiunea Universului? Mistere profunde pentru care omenirea caută răspunsuri

Influenţa Soarelui şi misterioasa energie întunecată, care accelerează expansiunea Universului, reprezintă principalele obiective ale sateliţilor Solar Orbiter şi Euclid, ale căror lansări sunt prevăzute pentru 2017, respectiv 2019, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Urmărește
1766 afișări
Imaginea articolului Ce este energia întunecată şi ce legătură are cu expansiunea Universului? Mistere profunde pentru care omenirea caută răspunsuri

Ce este energia întunecată şi ce legătură are cu expansiunea Universului? Mistere profunde pentru care omenirea caută răspunsuri (Imagine: ESA)

"De ce expansiunea Universului se realizează într-un ritm din ce în ce mai accelerat? Este unul dintre cele mai profunde mistere pentru ştiinţa modernă", se afirmă în comunicatul emis de ESA, după ce premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit, marţi, cercetătorilor Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA), care au descoperit în 1998 această accelerare a expansiunii Universului.

Această expansiune din ce în ce mai rapidă, care îndepărtează galaxiile unele de celelalte într-un ritm accelerat, s-ar datora unei energii întunecate sau negre, a cărei natură este necunoscută.

Pentru ca cercetătorii să înţeleagă natura exactă a acesteia, telescopul Euclid, a cărui lansare este prevăzută pentru anul 2019, trebuie să studieze efectele acestei energii întunecate asupra galaxiilor şi aglomerărilor galactice care au existat în urmă cu până la 10 miliarde de ani.

Scrutarea profunzimilor Universului seamănă cu întoarcerea în timp, deoarece lumina galaxiilor foarte îndepărtate are nevoie de câteva miliarde de ani pentru a ajunge pe Terra.

Astfel de observaţii, care vizează profunzimile Universului, au ca obiectiv "dezvăluirea istoriei expansiunii" acestuia, se precizează în comunicatul ESA.

Analiza perioadei din urmă cu 10 miliarde de ani a unui Univers care s-a născut acum 13,7 miliarde de ani ar permite Agenţiei Spaţiale Europene să descifreze misterul "creşterii structurilor sale pe parcursul a trei sferturi din istoria lui".

Satelitul Euclid, ce face parte din programul "Cosmic Vision" iniţiat de ESA, va trebui să acopere "totalitatea perioadei în timpul căreia energia întunecată a jucat un rol semnificativ în expansiunea Universului".

Satelitul Solar Orbiter, care va fi lansat în 2017, trebuie "să se aventureze mai aproape de Soare decât a făcut-o până acum orice altă misiune spaţială", au subliniat cercetătorii de la ESA. Obiectivul acestui satelit constă în studierea fluxurilor de particule din vânturile solare şi a celor emise de furtunile solare care pot afecta reţelele de telecomunicaţii de pe Terra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici