- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (06.10.2011, 11:26)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce este energia întunecată şi ce legătură are cu expansiunea Universului? Mistere profunde pentru care omenirea caută răspunsuri
Influenţa Soarelui şi misterioasa energie întunecată, care accelerează expansiunea Universului, reprezintă principalele obiective ale sateliţilor Solar Orbiter şi Euclid, ale căror lansări sunt prevăzute pentru 2017, respectiv 2019, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Urmărește
1766 afișări
Ce este energia întunecată şi ce legătură are cu expansiunea Universului? Mistere profunde pentru care omenirea caută răspunsuri (Imagine: ESA)
"De ce expansiunea Universului se realizează într-un ritm din ce în ce mai accelerat? Este unul dintre cele mai profunde mistere pentru ştiinţa modernă", se afirmă în comunicatul emis de ESA, după ce premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit, marţi, cercetătorilor Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA), care au descoperit în 1998 această accelerare a expansiunii Universului.
Această expansiune din ce în ce mai rapidă, care îndepărtează galaxiile unele de celelalte într-un ritm accelerat, s-ar datora unei energii întunecate sau negre, a cărei natură este necunoscută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Pentru ca cercetătorii să înţeleagă natura exactă a acesteia, telescopul Euclid, a cărui lansare este prevăzută pentru anul 2019, trebuie să studieze efectele acestei energii întunecate asupra galaxiilor şi aglomerărilor galactice care au existat în urmă cu până la 10 miliarde de ani.
Scrutarea profunzimilor Universului seamănă cu întoarcerea în timp, deoarece lumina galaxiilor foarte îndepărtate are nevoie de câteva miliarde de ani pentru a ajunge pe Terra.
Astfel de observaţii, care vizează profunzimile Universului, au ca obiectiv "dezvăluirea istoriei expansiunii" acestuia, se precizează în comunicatul ESA.
Analiza perioadei din urmă cu 10 miliarde de ani a unui Univers care s-a născut acum 13,7 miliarde de ani ar permite Agenţiei Spaţiale Europene să descifreze misterul "creşterii structurilor sale pe parcursul a trei sferturi din istoria lui".
Satelitul Euclid, ce face parte din programul "Cosmic Vision" iniţiat de ESA, va trebui să acopere "totalitatea perioadei în timpul căreia energia întunecată a jucat un rol semnificativ în expansiunea Universului".
Satelitul Solar Orbiter, care va fi lansat în 2017, trebuie "să se aventureze mai aproape de Soare decât a făcut-o până acum orice altă misiune spaţială", au subliniat cercetătorii de la ESA. Obiectivul acestui satelit constă în studierea fluxurilor de particule din vânturile solare şi a celor emise de furtunile solare care pot afecta reţelele de telecomunicaţii de pe Terra.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate