- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (28.04.2023, 14:00)
Ce înseamnă cu adevărat tratamentul cu celule stem pentru pacienţii cu boala Parkinson
Peste 100 de studii clinice aflate în desfăşurare în prezent la nivel mondial implică utilizarea celulelor stem în tratamentul bolii Parkinson. Chiar dacă în prezent nu toate studiile sunt la fel de avansate sau de promiţătoare, în primele faze, rezultatele sunt încurajatoare şi indică faptul că simptomele din boala Parkinson ar putea fi reversibile.
Urmărește
519 afișări
Boala Parkinson este una dintre cele mai răspândite afecţiuni neuro-degenerative din lume, afectând peste 6,2 milioane de oameni, dintre care 1,2 milioane în Europa. Aceasta este a doua cea mai frecventă boală neuro-degenerativă, după boala Alzheimer, iar prevalenţa sa este în creştere la nivel global. În România, se estimează că există aproximativ 72.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune, iar cercetările recente indică faptul că numărul pacienţilor se va dubla până în 2030. Simptomele bolii Parkinson sunt diverse, ceea ce poate duce la confundarea lor cu alte afecţiuni şi întârzierea diagnosticului. Această boală prezintă peste 40 de simptome şi afectează în special mişcările corpului. De obicei, pacienţii sunt diagnosticaţi în jurul vârstei de 60 de ani, dar tulburările de mişcare apar abia în stadiul 3 al bolii. Cu toate acestea, boala se dezvoltă încet, iar primele leziuni pot apărea cu până la 20 de ani înainte de apariţia primelor semne.
În prezent, peste 100 de studii sunt în desfăşurare la nivel mondial pentru a evalua utilizarea celulelor stem în tratamentul bolii Parkinson. Aceste studii sunt împărţite în mai multe categorii, cum ar fi terapii cu celule stem embrionare, terapii cu celule stem pluripotente induse (iPSCs) şi terapii cu celule stem adulte. Cercetătorii au reuşit până în prezent să obţină rezultate bune în timpul studiilor clinice desfăşurate pe rozătoare şi maimuţe, iar recent, în Suedia, primul pacient cu boala Parkinson a primit un transplant cu celule stem. ”Cu acest studiu, sperăm să demonstrăm că produsul celular funcţionează conform aşteptărilor la pacienţi. De-a lungul timpului, acest lucru creează oportunitatea de a ajuta mai mulţi oameni cu Parkinson în viitor”, a declarat Malin Parmar, profesor la Universitatea Lund, care conduce echipa STEM-PD în strânsă colaborare cu colegii de la Skåne University Hospital, Universitatea Cambridge, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust şi Imperial College London.
În special, terapiile cu celule stem ar putea ajuta la înlocuirea celulelor nervoase deteriorate sau moarte din creier, restabilind astfel funcţia normală a sistemului nervos. Principalul beneficiu imediat observat a fost reducerea simptomelor motorii, cum ar fi tremurul, rigiditatea musculară şi dificultăţi în mişcare. Terapiile cu celule stem au demonstrat în studiile preclinice că pot îmbunătăţi aceste simptome şi pot ajuta la restabilirea funcţiei motorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„În România, lipsa unei bănci publice de celule stem este un obstacol în dezvoltarea terapiilor celulare, dar avem privilegiul de a avea numeroase bănci private ce oferă opţiunea recoltării la naştere a celulelor stem, permiţând astfel accesul la terapii celulare în viitor. Mai mult, prin recoltarea placentei la naştere şi stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest ţesut timp de decenii, în condiţii de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare pentru tratarea inclusiv a Parkinson-ului. Acest lucru este cu atât mai valoros, având în vedere că aceste celule sunt imunoevazive şi pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât şi pentru părinţi sau bunici, oferindu-le o şansă la o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump