Ce legătură are încălzirea globală cu epidemia de diabet şi obezitate?

Studii recente arată că între epidemia de obezitate şi diabet de tip 2 din ultimele două decenii şi încălzirea globală ar putea exista o legătură despre care nu se ştia până acum.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Ce legătură are încălzirea globală cu epidemia de diabet şi obezitate?

Ce legătură are încălzirea globală cu epidemia de diabet şi obezitate?

Potrivit oamenilor de ştiinţă olandezi, la fiecare grad Celsius în plus se înregistrează o creştere cu 100.000 de noi cazuri de diabet, iar asta doar în Statele Unite, scrie webmd.com.

Care ar putea fi explicaţia?
 
Conform autorului cercetării, temperaturile scăzute ajută la activarea grăsimii maro, care previne rezistenţa la insulină, hormonul care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor şi mineralelor din organism, informează CSID
 
„Scopul grăsimii maro este de a accelera arderile şi de a creşte temperatura corpului, care este esenţială în perioadele cu temperaturi scăzute”, explică Lissane Blauw, autorul principal al studiului. 
 
Astfel, se poate face legătura între schimbările climatice şi creşterea semnificativă a cazurilor de obezitate şi diabet.
 
Chiar dacă studiul nu relevă o legătură de tip cauză-efect, autorul acestuia consideră că este totuşi un aspect de luat în seamă şi de cercetat în profunzime. 
 
Un alt studiu confirmă într-o anumită măsură această teorie. În urma unor teste realizate pe bolnavi de diabet de tip 2, a reieşit că expunerea acestora la temperaturi relativ scăzute, pe o perioadă de 10 zile, a dus la o îmbunătăţire a rezistenţei la insulină, adică organismul acestor persoane utiliza mai eficient insulina. 
 
În 2015, la nivel mondial erau peste 415 milioane de oameni diagnosticaţi cu diabet de tip 2, iar până în 2040 se estimează că acestora li se vor adăuga cel puţin 200 de milioane de cazuri. 
 
„Oamenii trebuie să înţeleagă că încălzirea globală nu are efecte negative doar asupra mediului, ci şi asupra sănătăţii noastre”, a adăugat Blauw.
 
Scepticii nu sunt însă atât de convinşi de noua descoperire şi spun că diabetul este o boală mult prea complexă, ale cărei cauze sunt multiple şi nu pot fi reduse doar la acest aspect. 
 
Concluziile studiului au fost publicate recent în revista medicală britanică BMJ Open Diabetes Research & Care. 
 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici